Un modul de căutare-salvare în caz de dezastre, inclusiv cutremure, dar şi o linie tehnică de întreţinere a echipamentelor de intervenţie, intrate în dotarea ISU Suceava


Intră acum și în grupul de

Un modul de risc, pentru intervenţiile de căutare-salvare în caz de dezastre, inclusiv cutremure, echipat cu detectoare sonore şi video, precum şi o linie tehnică de întreţinere a echipamentelor de intervenţie ale pompierilor au intrat, recent, în dotarea ISU Suceava.

 

Inspectorul şef al ISU Suceava, general de brigadă Ion Burlui, a prezentat, marţi, în cadrul manifestărilor dedicate marcării Zilei Pompierilor din România tehnica de intervenţie a pompierilor militari suceveni arătând că instituţia a primit, recent, noi echipamente.

Burlui a precizat că cea mai nouă dotare a ISU Suceava o reprezintă modulul de risc, utilizat în intervenţiile de căutare-salvare în caz de dezastre, inclusiv cutremure, care vine să completeze tehnica de intervenţie a pompierilor.

El a explicat că acest modul de risc este prevăzut, printre altele, cu detectoare sonore şi video, dar şi cu tăietoare în metal, tăietoare în lemn şi beton sau cilindri depărtători.

Burlui a spus că faţă de altă tehnică de intervenţie din dotarea ISU Suceava, modulul de risc reprezintă “vârful” de gamă în privinţa accesoriilor, materialelor şi utilajelor de căutare-salvare la nivel mondial, adăugând că acele cutii din componenţa modulului sunt omologate NATO.

Inspectorul şef al ISU Suceava a precizat că modulul de risc poate fi deplasat cu ajutorul unui camion de transport, operaţiunea de încărcare a modului putând fi realizată de un singur om.

Burlui a arătat că patru angajaţi ai ISU Suceava au fost deja instruiţi pentru utilizarea modulului, dar că este de dorit ca în viitor să fie şi alte persoane care să poată deservi acest modul.

El a menţionat că ISU Suceava a mai fost dotat şi cu o linie tehnică de întreţinere a echipamentelor de intervenţie, ce a fost pusă deja în funcţiune, şi include, printre altele, o maşină de spălat de mare capacitate, prevăzută cu diferite programe de spălare, dar şi cu un uscător pentru echipamente.

“Cetăţenii judeţului trebuie să ştie că avem dotare, avem cu ce să intervenim, iar noi, pe linia noastră, căutăm să ne pregătim, să fim la nivelul dotării tehnice pe care o avem în primire”, a spus Burlui.

El a precizat că Suceava se numără printre primele judeţe din ţară dotate cu module de căutare-salvare şi cu linie tehnică de întreţinere a echipamentului de intervenţie, reuşind, totodată, să facă paşi importanţi în scrierea cererii de finanţare pentru proiectul privind realizarea la Siret a unui poligon pentru pregătirea de specialitate a personalului de intervenţie în situaţii de urgenţă, menţionând că acesta este un proiect transfrontalier România-Ucraina.

“Vrem să credem că până în decembrie să se poată semna proiectul de finanţare, pentru ca începând cu 2018 să putem construi la poligon”, a mai spus Burlui.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de