Termica are nevoie de inca 375 de miliarde de lei vechi


Intră acum și în grupul de

Licitatia pentru achizitionarea de huila nu a fost adjudecata, în prezent fiind facute negocieri directe cu firmele care au venit cu cele mai bune oferte.

“În prezent, Termica are un stoc de carbune de 50.000 de tone, în vreme ce pentru un sezon întreg de asigurare a caldurii populatiei, sunt necesare 170.000 de tone de carbune. În masura în care acum nu ajungem la un pret convenabil, vom achizitiona doar o cantitate mai mica de carbune, sa putem functiona în prima jumatate a iernii, dupa care vom gasi o strategie potrivita si pentru iarna anului 2009.

Conform calculelor Termica, facute anticipat pentru anul acesta, carbunele ar fi trebuit sa fie achizitionat la un maxim de 140 de dolari pe tona. Cum la licitatia de saptamâna trecuta, cel mai bun pret a fost de aproximativ 260 de dolari pe tona, rezulta o diferenta de efort financiar de 375 de miliarde de lei vechi. Este o suma enorm de mare”, este de parere primarul Sucevei, Ion Lungu.

Acesta a mentionat ca nu are înca în vedere majorarea pretului pentru gigacaloria vânduta populatiei, mai ales ca, desi pretul acesteia, de 155 de lei, este unul mediu, comparativ cu restul tarii, tot sunt multi oameni care nu îsi permit sa plateasca ce consuma. Edilul- sef sucevean a argumentat cu imensa datorie de 123 de miliarde de lei vechi, pe care Termica trebuie sa o recupereze de la populatie.

Explozia preturilor la combustibilii solizi, precum huila, utilizata pentru producerea energiei termice, a determinat Primaria Suceava si societatea de termoficare – Termica SA, sa caute noi solutii de finantare, pentru realizarea stocurilor necesare de carbune.

Una din aceste solutii este cea de a obtine de la Guvern suma de 100 de miliarde de lei, cu care sa poata achizitiona macar o parte din huila necesara pentru iarna 2008 – 2009.

„Cresterea preturilor la combustibili este o problema la nivel national, dar deocamdata, explozia cea mai mare s-a înregistrat la pretul carbunelui, al huilei, cu care este alimentata si termocentrala Sucevei. La licitatia organizata pentru termocentralele din Suceava, Iasi si Giurgiu, preturile au fost foarte mari, de peste 265 de euro, fata de 95-96 de dolari pe tona, cum a fost achizitionat carbunele anul trecut”, a explicat Ion Lungu motivele crizei financiare prin care trece acum Termica Suceava, dar si restul termocentralelor din tara.

Principala salvare pare sa fie acum în mâinile guvernantilor, care pot aproba alocarea unei sume considerabile pentru încalzirea Sucevei.

“Am fost la ministrul de Finante, i-am explicat situatia de la Suceava si am cerut si sprijinul Guvernului. Nu doar eu, ci si ceilalti primari au solicitat ca subventiile la ordonanta 36 sa se dea anticipat, inclusiv pentru semestrul II. Acum avem de încasat de la Guvern 27 de miliarde de lei vechi, restante la subventia la combustibil, de 45%. În masura în care s-ar da anticipat pâna la sfârsitul anului, ar însemna sa primim 100 de miliarde de lei, care reprezinta o varianta de a asigura cât de cât stocurile de combustibil pentru iarna 2008 – 2009”, a declarat primarul Ion Lungu. 


Intră acum și în grupul de