Guvernul si reprezentantii confederatiilor sindicale s-au pus de acord in privinta salariului minim


Intră acum și în grupul de

Guvernul si reprezentantii confederatiilor sindicale au semnat vineri, forma finala a acordului privind cresterea salariului minim, respectând principalele prevederi ale întelegerii – majorarea pâna la 540 lei de la 1 octombrie si la 600 lei de la 1 ianuarie 2009 – dar au introdus mici amendamente. Premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul Muncii, Paul Pacuraru si ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, au agreat, împreuna cu reprezentantii sindicatelor si ai patronatelor, în urma unei întâlniri ce a durat peste trei ore, forma finala a acordului privind majorarea salariului minim brut lunar.  
 
Prim ministrul le-a propus, miercurea trecuta, reprezentantilor confederatiilor sindicale, sa accepte ca salariul minim sa fie majorat la 540 de lei de la 1 octombrie si la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009, cu o crestere ulterioara graduala de o suta de lei pe an. De asemenea, potrivit proiectului de acord, în anul 2014 salariul minim ar trebui sa ajunga la valoarea de 1.325 de lei, reprezentând 50 la suta din salariul mediu brut pe luna.
 
Premierul Tariceanu a acceptat sa se întâlneasca cu sindicalistii, dupa ce acestia au amenintat ca vor bloca centrul Capitalei, prin organizarea de mitinguri, pentru a obtine majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei. De la începutul declansarii protestelor la nivel national, pe 2 iulie, aproape 1.500 de sindicalisti ai CNSLR Fratia, Cartel „ALFA” si BNS au pichetat sediile prefecturilor din tara, Ministerul Muncii, Ministerul de Finante si Guvernul, pentru a cere majorarea salariului minim pe economie.

„S-a introdus un mecanism de corectie a salariului minim, care va fi prognozat în luna octombrie pentru anul urmator, iar daca dupa primele patru luni ale anului, salariul mediu si inflatia depasesc cu 5% prognoza, venitul minim se va corecta în raport cu salariul mediu”, a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

În 2009, salariul minim brut va ajunge la 600 de lei si va creste anual, astfel încât, în 2014, acesta sa ajunga la 1.325 lei, la un raport de 50% din venitul mediu, stabileste acordul semnat, vineri, între sindicatele si patronatele din România, potrivit presedintelui BNS, Dumitru Costin.
 
La rândul sau, ministrul de Finante, Varujan Vosganian, a anuntat ca salariul minim brut ar putea creste mai mult în 2009, daca se întrunesc anumite conditii. „Venitul minim poate creste la 630 lei din 1 iulie 2009, daca salariul mediu depaseste cu 5% prognoza stabilita, în octombrie, pentru anul urmator”, a precizat seful Finantelor.
 
Potrivit protocolului, în 2010, salariul minim va creste cu 130 de lei, nu cu 100 de lei cât se stabilise initial, si va ajunge la 730 de lei. Nivelul venitului minim va ajunge, în 2011, la 860 lei, în 2012, la 1.030 lei, iar în 2013, la 1.190 lei. În ultimul an pentru care acordul semnat vineri ramâne valabil – 2014 – venitul minim trebuie sa atinga 50% din cel mediu, la o suma de 1.325 lei.
 
„Organizatiile patronale si sindicale, reprezentative la nivel national, se angajeaza sa transpuna, anual, procedurile actualului acord în contractul colectiv de munca unic, la nivel national”, a declarat Dumitru Costin. 


Intră acum și în grupul de