Prefectul Mirela Adomnicăi: Cele cinci platforme temporare din județ sunt ilegale și s-a ajuns în situația că deșeurile colectate nu vor putea fi transferate la depozitul de la Moara.Colectarea selectivă trebuie să devină o obligație chiar dacă va fi nevoie de aplicarea de amenzi


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat în emisiunea Exclusiv 90 de minute că în ceea ce privește gestionarea deșeurilor în județul Suceava se poate vorbi de o situație specială în condițiile în care cele cinci depozite temporare de stocare, autorizate doar pentru 12 luni, funcționează de 36 de luni, timp în care depozitele permanente de la Moara și Pojorâta ar fi trebuit să devină operaționale, dar că în același timp nu se colectează selectiv deșeurile, iar la cantitatea de deșeuri colectată din județ, după ce se vor deschide cele două depozite ecologice, acestea vor fi umplute rapid la capacitatatea maximă și că nu există un plan pentru această situație.

Astfel, potrivit prefectului, vineri și sâmbătă, trei din cele cinci platforme temporare de depozitare a deșeurilor, Ilișești, Gura Humorului și Rădăuți au rămas fără autorizațiie de funcționare, dar ea consideră că toate cele cinci depozite sunt ilegale.

„Din punctul meu de vedere (…) am ajuns la concluzia că toate cele cinci depozite sunt ilegale și în prezent pentru că ele au fost deschise după ce au fost închise gropile neconforme. Din acel moment trebuiau relocate deșeurile spre cele două depozite ecologice Moara și Pojorâta. Întrucât, la vremea respectivă, din diverse considerente, aceste platforme nu erau funcționale, s-a aprobat cu titlu de excepție, deschiderea acestor spații de stocare temporară. Acum la nivel național sunt 14 astfel de platforme temporare din care cinci sunt în județul Suceava. Regimul acestor spații este că pot fi autorizate maxim pentru 12 luni. Ele sunt în această stare de 36 de luni, deci trei ani s-a prelungit autorizația temporară care se eliberează pentru maxim 12 luni”, a spus Adomnicăi.

Ea a subliniat că chiar și în acest moment județul este în situația în care are depozite temporare ilegale.

„Am ajuns într-o situație de excepție care presupune o soluție de excepție pentru că efectiv pentru astfel de situații nu avem cadrul legal pentru a răspunde imediat ce urmează de acum încolo când expiră cea de-a treia autorizație”, a spus prefectul.

Ea a arătat că explicația directorului APM Suceava este că nu era altă soluție la vremea respectivă pentru că nu erau funcționale și nici în prezent nu sunt funcționale cele două depozite ecologice.

Adomnicăi a spus că prin menținerea în funcțiune a platformelor temporare s-a ajuns în situația în care este imposibilă relocarea deșeurilor așa cum este prevăzută în fiecare autorizație.

„În maxim șase luni, deșeurile trebuie relocate, sortat către depozitul de la Moara. În acest moment, este imposibilă sortarea acelor deșeuri. În acest moment este un pericol real să stârnim acele deșeuri pentru a le reloca, chiar nesortat pentru că există, foarte probabil, acumulări de biogaz”, a spus prefectul.

Ea a arătat că nu crede că va fi cineva care să își asume răspunderea ca să urce oameni pe mormanele de gunoi pentru a-l sorta pentru că dacă nu va avea loc o explozie ei riscă să se îmbolnăvească.

„Singura soluție în acest moment o reprezintă închiderea lor pe locul existent”,a spus Adomnicăi.

Ea a arătat că din discuțiile pe care le-a avut cu cei de la Ministerul Mediului și Agenția Națională pentru Protecția Mediului o asemenea soluție poate fi acceptată doar în anumite condiții, respectiv să existe respectate condițiile de autorizare.

„ Acesta este motivul pentru care am cerut APM să comunice cele 15 autorizații emise din 2015 încoace pentru cele 5 depozite temporare și documentația din spatele lor pentru că trebuia parcursă o procedură. În 2015, operatorul care a dorit obținerea unei autorizații de mediu pentru deschiderea acelei gropi temporare trebuia notificat de APM Suceava cu niște condiții consemnate care trebuie îndeplinite și care trebuiau ulterior verificate de o comisie care trebuia să consemneze dacă s-au respectat acele condiții și abia apoi, trecând prin comisia de avizare tehnică a APM Suceava să elibereze autorizația. Eu presupun și sper să fie așa că în momentul când au fost eliberate primele autorizații au fost verificate și sunt îndeplinite condițiile de autorizare. În această situație, după ce se confirmă că s-a folosit acea membrană, folie de izolare, înainte de a stoca primele deșeuri, dacă s-a respectat această condiție de autorizare, putem începe discuțiile dacă le închidem pe loc aceste depozite”, a spus prefectul.

Ea a mai declarat că toate speranțele sunt legate de deschiderea platformei ecologice de la Moara.

Prefectul a spus însă că și acolo, în condițiile în care, teoretic, s-ar putea reloca toată cantitatea de deșeuri, de peste 400.000 de mc, celula de la Moara, care este estimată să fie funcțională pentru 10 ani, se va umple în doi ani maxim, în timp ce depozitul de la Pojorâta are o capacitate și mai mică decât cel de la Moara.

„Până când vom ajunge în situația în care să putem colecta selectiv deșeuri, să putem valorifica astfel încât deșeul care trebuie depozitat să se reducă considerabil, trebuie să mergem în paralel cu cele trei probleme pe care le avem”, a spus Adomnicăi arătând că problemele sunt cele cinci depozite temporare, neoperaționalizara depozitelor permanente și perspectiva gestionării deșeurilor în condițiile în care volumul mare de deșeuri colectate în județ va determina ca cele două depozite permanente să fie umplute foarte repede, iar alte depozite nu mai sunt.

Ea a mai spus că responsabilitatea este în sarcina autorităților publice locale și consideră că pentru colectarea selectivă trebuie să se intervină coercitiv și să fie aplicate amenzi.

Adomnicăi a menționat că problema mai greu de gestionat este în mediul rural.

„Trebuie găsite toate metodele să putem colecta selectiv deșeurile, să valorificăm gunoiul care înseamnă aur și să avem o cantitate cât mai mică de deșeuri ce trebuie stocat. Noi am rămas în urmă la Suceava din această perspectivă”, a mai declarat prefectul de Suceava.

 


Intră acum și în grupul de