Adio Beijing! : Romania a terminat pe locul 17 in clasamentul pe medalii


Intră acum și în grupul de

Dupa 16 zile de concursuri si disputarea tuturor celor 302 probe din programul olimpic, în clasamentul general final pe natiuni România s-a situat pe locul 17, cu 4 medalii de aur (Alina Dumitru, la judo, categ. 48 kg, echipajul de canotaj 2 rame fara cârmaci, alcatuit din Georgeta Andrunache si Viorica Susanu, Constantina Dita-Tomescu, la maraton, si Sandra Izbasa, la gimnastica artistica-sol), 1 de argint (Ana Maria Brânza, la scrima, proba de spada) si 3 de bronz (Mihai Covaliu, la scrima, proba de sabie, echipa feminina de gimnastica si echipajul feminin de 8+1 la canotaj).

Primul loc este ocupat de China, cu un total de 100 de medalii (51-21-28), secondata de SUA – 110 medalii (36-38-36), locul 3 fiind ocupat de Rusia – 72 medalii (23-21-28).

Desfasurate la Beijing, Jocurile Olimpice au fost marcate de formidabila prestatie a gazdelor, din punct de vedere organizatoric, dar si sportiv, China punând la dispozitie cele mai bune conditii de disputare a întrecerilor, cu 37 de baze sportive, noi în mare majoritate, si un Sat olimpic de lux.

În ce priveste performantele propriu-zise, nivelul tuturor concursurilor a fost aproape de perfectiune, nu mai putin de 38 de noi recorduri mondiale stabilindu-se la actuala editie, între care cele 3 recorduri ale lumii din probele de sprint ale atletismului – 9,69 secunde la 100 m, 19,30 secunde la 200 m, ambele stabilite de Usain Bolt, si 37,10 secunde la stafeta 4×100 m, pentru Jamaica, avându-l în componenta pe acest imens Usain Bolt, marele erou al Jocurilor.

La numai 22 de ani, împliniti chiar în timpul competitiei atletice, Usain Bolt a marcat pentru totdeauna istoria sportului, alaturându-se unor legende precum Jesse Owens, Nadia Comaneci sau Carl Lewis într-o galerie a celor mai de seama sportivi ai planetei. Lor li se alatura, evident, si Michael Phelps, care a cucerit 8 medalii de aur la o singura editie, 14 medalii de aur în total, eroul generoasei piscine olimpice.

Jocurile Olimpice Beijing-2008 s-au încheiat, urmeaza cele de la Londra-2012, cel putin egale cu acestea. Pentru ca, este greu de crezut ca se mai poate realiza o asemenea mobilizare, de resurse financiare si umane, ca în China. De altfel, presedintele Comitetului de organizare Londra-2012, Sebastian Coe, a declarat ca, din punct de vedere al cheltuielilor, Beijing-ul a luat, definitiv, medalia de aur, cu cele peste 40 miliarde de dolari investiti pentru aceste Jocuri.  

Baschet
Dream Team-ul american s-a impus în finala

Desi a dezamagit exact acolo unde se astepta sa rupa gura târgului, la atletism, delegatia Statelor Unite a reusit duminica, în ultima zi a Jocurilor Olimpice, sa câstige un aur de mare moral, în turneul masculin de baschet.

Dream Team-ul american a învins campioana mondiala, Spania, cu scorul de 118-107. A fost o partida splendida, controlata în cea mai mare parte de americani. Cel mai bun marcator de la învingatori a fost Dwayne Wade, cu 27 puncte, acesta fiind secondat de Kobe Bryant, care a reusit 20 puncte.

De la spanioli au stralucit Pau Gasol, cu 21 puncte, si Juan Carlos Navarro, cu 18 puncte, în timp ce marele absent a fost Jorge Garbajosa, jucator care s-a accidentat dupa doar cinci minute.  
În urma acestui succes, Statele Unite redevine campioana olimpica, dupa o pauza de 8 ani. Bronzul a revenit Argentinei, care a învins cu 87-75 Lituania în finala mica a turneului.

Handbal masculin

Franta, noua campioana olimpica

Echipa nationala  a Frantei a devenit noua campioana olimpica la handbal masculin dupa ce, ieri, a întrecut revelatia Islanda cu scorul de 28-23, în finala competitiei de la Beijing, la care au asistat 18.000 de spectatori.

Franta, campioana mondiala în  anii 1995 si 2001 si campioana europeana în urma cu doi ani, a cucerit în premiera un titlu olimpic.

Medalia de bronz a fost câstigata de Spania, care a învins pe Croatia, scor 35-29, în finala mica a turneului olimpic.

Volei masculin

SUA, înca o medalie de aur

Turneul de volei masculin din cadrul Jocurilor Olimpice de la Beijing s-a incheiat cu victoria echipei Statelor Unite, care a învins duminica, în finala, cu scorul 3-1 (20-25, 25-22, 25-21, 25-23), formatia Braziliei, fosta detinatoare a titlului olimpic.

Medalia de bronz a revenit Rusiei, care a dispus cu 3-0 (25-22, 25-29, 25-23) de Italia in meciul epntru locul 3.

Voleibalistii americani au reusit, astfel, sa încheie turneul de la Beijing fara nicio înfrangere, SUA cucerind cu aceasta ocazie cea de-a treia sa medalie olimpica de aur la volei masculin.

Atletism

Kenyanul Samuel Wanjiru, campion olimpic la maraton

Pâna în urma cu patru ani, proba de maraton era cea care deschidea Jocurile Olimpice. La Beijing, cea mai lunga cursa a atletilor s-a derulat în ultima zi de competitii si a fost câstigata  de un kenyan: Samuel Wanjiru.

La doar 21 de ani, Wanjiru este primul atlet din tara sa care a reusit sa câstige o medalie de aur la maraton, îmbunatatind totodata recordul olimpic, în ciuda caldurii si umiditatii din capitala Chinei.

Wanjiru a fost înregistrat la finalul celor 42,195 km ai cursei în 2h06min.32sec, reusind sa-i devanseze pe marocanul Jouad Gharib – 2h07min.16sec., medaliat cu argint, si etiopianul Tsegaye Kebede – 2h10min.00sec., care a intrat în posesia medaliei de bronz. Fostul detinator al titlului de campion olimpic la maraton, italianul Stefano Baldini, s-a clasat pe pozitia a 12-a, în 2h13min.25sec.

Atletul kenyan, care traieste de mai multi ani în Japonia, unde si-a continuat studiile, a alergat primul sau maraton anul trecut, la Fukuoka. Detinator al recordului mondial la semi-maraton (58min.33sec.), Samuel Wanjiru a adus Kenyei cea de-a cincea medalie de aur la JO 2008. 


Intră acum și în grupul de