Emil Ursu: În anul centenar, muzeele și bibliotecile au fost pedepsite de Guvern. Un dansator cu studii medii dintr-o instituție publică de spectacole va câștiga mai mult decât un șef de serviciu cu doctorat dintr-un muzeu


Intră acum și în grupul de

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a apreciat că în anul centenar, muzeele și bibliotecile au fost pedepsite de Guvern care, prin legea salarizării unitare a generat mari discrepanțe între cei care lucrează în instituții depozitare de memorie, cum sunt muzeele și bibliotecile, și instituțiile de spectacole.

Emil Ursu a spus în cadrul emisiunii Exclusiv 90 de minute că speră că se va corecta o situație generată de legea salarizării unitare.

El, ca  inițiator și semnatar al unei scrisori deschise din această primăvară privind salarizarea personalului din rețeaua muzeală a spus că s-a rezolvat foarte puțin din ceea ce ar fi trebuit rezolvat.

„E o discrepanță imensă între depozitarii de memorie care sunt muzeele și bibliotecile și instituțiile de spectacole”, a spus Ursu care a menționat că motivele sunt diverse.

Directorul Muzeului Bucovinei a exemplificat cu nivelul salarizării de la 1 ianuarie 2018 arătând că un șef de serviciu de muzeu cu peste 25 de ani vechime, cu doctorat va avea un salariu brut de 6.514 lei, iar un dansator dintr-o instituție de spectacole, cu studii medii, cu peste 25 de ani vechime, va avea un salariu de 6.911 lei, iar un instrumentist la 7.041 de lei și un director de muzeu va avea 7.500 de lei.

„Cam trist. Nu am ceva cu instituțiile de spectacol, dar aduce în derizoriu în anul centenar exact depozitarii de memorie”, a spus Ursu.

El a menționat că nu știe dacă se va putea rezolva această situație.

„Ține strict de Guvern, de Ministerul Culturii. Noi, la nivel de rețea națională a muzeelor din România pregătim un memoriu”, a spus Ursu care a menționat că în România, în toate muzeele lucrează circa 5000 de oameni, ceea ce e un număr insignifiant în ceea ce privește sistemul bugetar.

El a adăugat că legea salarizării unitare are niște criterii ale importanțe sociale a muncii și a explicat că dacă un conservator de la muzeu nu-și face treaba și dispare o partitură a lui Ciprian Porumbescu, instrumentistul nu are obiectul muncii.

„Fiecare are rolul lui social, muncește pentru banii pe care îi primește”, a spus Ursu care a subliniat însă că instituțiile deținătoare de memorie ale acestui stat trebuie tratate ca atare.

„Nu vorbesc de Muzeul de la Suceava, ci de rețeaua de muzee și biblioteci. Trei sunt instituțiile care depozitează memorie în România: muzeele, bibliotecile care țin de Ministerul Culturii și arhivele, care țin de MAI. În anul centenar, muzeele și bibliotecile au fost pedepsite. Discrepanța este mult prea mare”, a spus Ursu.

El a mai precizat că pe grila de salarizare se prevede ca, din 2022, la instituțiile de spectacol salariile vor fi duble față de muzee.

 

 

 


Intră acum și în grupul de