Porc mistreț vânat în zona Breaza avea radioactivitatea peste limitele admise. DSVSA Suceava:Este un caz izolat, dar s-a întocmit un program de supraveghere


Intră acum și în grupul de

Un porc mistreț vânat la sfârșitul lunii noiembrie în zona Breaza avea radioactivitatea peste limitele admise, a declarat, joi, directorul Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, care a spus că animalul a fost incinerat.

”Întâmplător s-a descoperit pentru analizele acestea se fac prin sondaj. Probabil este venit din Ucraina”, a menționat Sorin Ciobanu.

 

Directorul DSVSA Suceava, medicul veterinar Ioan Corduneanu, a declarat, joi, pentru NewsBucovina, că porcul mistreţ a fost împuşcat de vânători pe un fond de vânătoare al Direcţiei Silvice Suceava.

El a spus că, potrivit programului strategic, se efectuează analize privind radioactivitatea atât la furaje, fructe de pădure, cât şi pe probe recoltate de la porci mistreţi vânaţi.

Corduneanu a explicat că aceste analize se fac prin sondaj la porcii mistreţi vânaţi, iar în acest caz în urma efectuării analizei privind radioactivitatea s-a constatat că a fost depăşită limita maximă admisă de 600 de Becquereli, rezultând 666 de Becquereli.

Directorul executiv al DSVSA Suceava a spus că potrivit Regulamentului Comisiei Europene nr. 633 din 2008, carcasa de mistreţ a fost retrasă şi dirijată spre incinerare.

“Lucru care s-a şi făcut, iar împreună cu ANSVSA s-a întocmit un program de supraveghere,  în continuare, pe linia porcului mistreţ şi pentru următorii 100 de porci mistreţi împuşcaţi în zona respectivă, la 10 porci mistreţi se vor mai face analize, adică din 10 în 10 porci mistreţi se va efectua analiza privind radioactivitatea”, a mai spus Corduneanu.

El a menţionat că acest caz este unul izolat, fiind primul caz de depăşire a limitei maxime admise la acest parametru de când funcţionează DSVSA Suceava, în condiţiile în care analizele efectuate în anii anteriori şi în acest an în cazul furajelor care intră în alimentaţia animalelor de interes economic, a produselor de origine animală care intră în alimentaţia umană, dar şi a fructelor de pădure şi ciuperci “nu s-a depăşit niciodată limita la parametrul Cesiu 134 şi Cesiu 137”.

“Nu avem încă nişte date relevante. Noi vom supraveghea în continuare şi vom avea o imagine completă după ce vom analiza probe de la alţi porci mistreţi. Considerăm că este un caz izolat, de când e DSVSA nu am avut niciodată ceva la care să avem elemente de radioactivitate depăşite faţă de valorile normale. Recomand populaţiei să nu intre în panică, nu este o limită majoră, e o uşoară depăşire faţă de limita admisă”, a mai declarat medicul veterinar Ioan Corduneanu.

 


Intră acum și în grupul de