Firma austriaca Holzindustrie Schweighofer nu se simte vinovata de inchiderea fabricii Swedwood din Siret


Intră acum și în grupul de

Declaratiile din presa centrala si locala potrivit carora fabrica Swedwood din Siret, divizie a IKEA, s-a închis din cauza investitiilor austriece din Radauti, au fost infirmate, vineri, de firma austriaca Holzindustrie Schweighofer. Potrivit unui comunicat al companiei austriece, care detine o fabrica de cherestea în municipiul Radauti, aprecierile aparute în presa sunt „incoerente si neconforme cu realitatea”. Firma austriaca sustine ca în România, presa a fost obisnuita cu povesti de succes precum deschiderea unor fabrici sau lansarea unor brand-uri de magazine. „În eventualitatea închiderii unei capacitati de productie însa, se gasesc tot felul de scuze, iar situatia prezentata induce confuzie în public”, sustine Holzindustrie Schweighofer.

Firma austriaca arata ca Swedwood si-a început activitatea în Siret în anii ‘90, când mediul economic era deosebit de atractiv, forta de munca era relativ ieftina, iar materia prima la preturi mai mici decât în restul Europei.  „În ultimii ani însa, situatia s-a schimbat, piata lemnului din România a suferit modificari, iar preturile la materia prima cât si celelalte costuri aferente productiei, salarii, logistica, utilitati, s-au aliniat la nivelul tarilor europene”, mai precizeaza compania austriaca.

Potrivit comunicatului, în urma cu un an, Holzindustrie Schweighofer a initiat negocieri cu firma Swedwood Siret pentru livrarea de materie prima, având în vedere capacitatea, calitatea si siguranta în aprovizionare, pe care un asemenea furnizor o poate oferi.
Pe de alta parte, firma austriaca Egger Romania si-a oferit disponibilitatea de a prelua deseurile lemnoase rezultate din procesul de productie al fabricii din Siret, în conditiile în care Swedwood Siret nu a utilizat niciodata lemnul rotund în activitatea de productie, ci numai cherestea. „În consecinta, Swedwood Siret nu ar fi putut fi niciodata un competitor al Holzindustrie Schweighofer, deschiderea fabricii din Radauti reprezentând o oportunitate, si nu un factor de presiune”, mai sustine compania austriaca care mentioneaza ca, în urma cu sase luni,  negocierile au fost întrerupte din motive necunoscute, iar în urma cu trei luni, Holzindustrie Schweighofer a fost anuntata ca fabrica Swedwood Siret se va închide, ca urmare a faptului ca România nu mai este suficient de competitiva comparativ cu alte tari europene.  „Si în acest caz, reactia Holzindustrie Schweighofer a fost prompta, oferindu-se sa preia în perioada urmatoare un numar de circa 200 de salariati, care au fost disponibilizati prin închiderea fabricii din Siret”, mentioneaza firma austriaca.

În comunicatul de presa, Holzindustrie Schweighofer considera ca închiderea fabricii Swedwood Siret nu este un accident, ci un semnal al economiei românesti, “supraîncalzite“ , care pe fondul cresterilor salariale, la aceeasi productivitate a muncii, poate conduce la scaderea competitivitatii firmelor pe piata. „Acest semnal reprezinta si scaderea atractiei României pentru investitori, în special datorita neconcretizarii promisiunilor privind acordarea de facilitati fiscale si a sustinerii necesare din partea autoritatilor si a mediului politic. La aceasta se adauga si amânarea repetata a deschiderii sesiunilor de depunere a proiectelor pentru programele de finantare din fonduri europene”, conchide Holzindustrie Schweighofer.


Intră acum și în grupul de