Fabrica de PAL melaminat de la Radauti a fost inaugurata de grupul Egger, chiar si fara subventiile de la Guvern


Intră acum și în grupul de

Una din cele mai moderne fabrici de prelucrare a lemnului din Europa si totodata singura fabrica de PAL melaminat din România, ce a primit procedura IPPC, a fost inaugurata vineri, la Radauti, de grupul austriac Egger.
Presedintele Consiliului de Administratie al grupului, Michael Egger, a declarat într-o conferinta de presa, ca aceasta fabrica reprezinta o investitie de 210 milioane de euro, care, din pacate, nu a putut fi extinsa, întrucât nu a primit subventiile despre care s-a discutat în prealabil cu reprezentantii Guvernului, desi premierul Calin Popescu Tariceanu i-a promis ca „lucrurile vor evolua”. 

Michael Egger a aratat ca a avut ghinion, deoarece investitia, începuta în 2006, a demarat la un moment când în ceea ce priveste acordarea de subventii de stat, vechile reguli expirau, iar noile norme ale UE nu intrasera înca în vigoare. „Am contat pe subventii, dar nu le-am primit”, a spus Michael Egger, precizând ca o afacere de familie, cum este cea pe care o conduce, se baza pe un astfel de sprijin.
Acesta s-a declarat „dezamagit” de premierul Tariceanu, pentru ca nu si-a tinut promisiunea. „Vom fi mai precauti la investitiile viitoare si vom astepta mai întâi ca promisiunile Guvernului sa fie respectate”, a afirmat Michael Egger.

Prezent la conferinta de presa, subprefectul de Suceava, Orest Onofrei, a precizat ca Guvernul se angajase sa dea subventii în valoare de 54 de milioane de euro pentru aceasta investitie, austriecii primind sprijin de la autoritatile locale, dar nu si de la autoritatile centrale. „Daca nu a ajutat, macar Guvernul nu a încurcat aceasta investitie”, a spus Orest Onofrei, mentionând ca investitia ar fi trebuit sa beneficieze de facilitati la utilitati, infrastructura si taxe.

Fabrica de PAL de la Radauti apartinând grupului Egger, a fost construita pe o suprafata de 76 de hectare, va produce anual 600.000 de mc de placi aglomerate brute Eurospan, iar în prezent produce 14 milioane de mp de placi Eurodekor, urmând sa-si dubleze productia, la 28 de milioane de mp si 45 de milioane de mp de hârtie impregnata, a informat directorul de vânzari al fabricii, Mihai Sandru.

Michael Egger a precizat ca investitia a creat 400 de locuri de munca în fabrica si în total, cu cele indirecte, 1200 de locuri de munca. Acesta a mai adaugat ca fabrica din Radauti va exporta 60 la suta din productie, în România, Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Cehia, Slovacia, Bielorusia, tarile baltice, Grecia, Turcia, Polonia, CSI, Macedonia si Orientul Mijlociu.
Presedintele Consiliului de Administratie al grupului austriac, a mai subliniat ca deschiderea fabricii grupului de la Radauti nu are nici o legatura cu decizia IKEA de a închide divizia Swedwood de la Siret.


Intră acum și în grupul de