La expozitia „ALBINE SI SPECII INRUDITE”, CMB scoate din rezerva muzeala o valoroasa colectie de viespi – giuvaier


Intră acum și în grupul de

Continuând ciclul expozitional „Colectiile ies din anonimat”, Complexul Muzeal „Bucovina” Suceava îsi propune sa prezinte o mica secventa din patrimoniul entomologic prin expozitia „ALBINE SI SPECII ÎNRUDITE”.

Complexul Muzeal Bucovina are în rezerva muzeala o valoroasa colectie de viespi – giuvaier, întâlnita la putine muzee din Europa. Manifestarea este organizata de Georgeta Ticuleanu – conservator, în colaborare cu muzeograful de specialitate – Mihai Vasiliu. Expozitia va putea fi vizionata în perioada 18.09.2008 – 30.10.2008 la Muzeul de Stiintele Naturii din Suceava si se adreseaza în special elevilor din gimnaziile sucevene.

„Albina de miere este una din cele mai folositoare insecte din lume, alaturi de albinele orhideelor si bondari. Ele produc miere si ceara si polenizeaza majoritatea plantelor lumii. Majoritatea femelelor au o întepatura veninoasa si un cosulet pentru transportarea polenului pe picioarele din spate.

Sunt insecte sociale, traind în colonii complexe, formate din regina, masculi si femele sterile lucratoare. Stupul albinei de miere este un sistem vertical de faguri de ceara, divizat în mii de celule pentru cresterea larvelor si depozitarea polenului si mierii. Regina poate depune pâna la 100 de oua pe zi; ea este fertilizata de un trântor.

Ca specii înrudite – specii de viespi: braconier, mangusta, giuvaier, cu corn, fierastrau etc”, au tinut sa precizeze organizatorii. 


Intră acum și în grupul de