Bioenergy Suceava: Riscul opririi instalațiilor care livrează apă caldă și căldură în Suceava devine iminent. Costul producerii energiei termice este de 240 lei/Gcal față de prețul de 116 lei cu cât este livrată azi


Intră acum și în grupul de

Producătorul de energie termică din municipiul Suceava a anunțat, vineri, că riscul opririi instalațiilor care livrează apă caldă și căldură pentru toți clienții din rețea devine imiment în condițiile în care firma este într-un blocaj instituțional din cauza întârzierii cu aproape 18 luni a alocării pachetului de certificate verzi alocate centralei din Suceava.

Într-un comunicat de presă, compania Bioenergy Suceava SA arată că este singurul producător de energie termică şi apă caldă care alimentează cu căldură şi apă caldă 60.000 de clienţi din 20.000 de locuinţe plus alte 2.000 de firme și instituții bugetare din municipiul Suceava.

„Din motive care nu sunt imputabile companiei noastre, astăzi, 02.02.2018,  suntem în fața unui blocaj instituțional generat de întârzierea cu aproape 18 luni a alocării pachetului de certificate verzi destinat centralei de la Suceava”, se arată în comunicat.

Totodată,  Bioenergy  face apel la toți factorii de decizie din cadrul administrației publice locale și centrale să sprijine demersurile legale declanșate pentru depășirea blocajului care pune în pericol confortul a zeci de mii de suceveni.

„Bionergy SA atrage atenția tuturor factorilor de decizie că în absența identificării unor soluţii urgente pentru deblocarea pachetului de certificate verzi necesare funcționării, riscul opririi instalațiilor care livrează apă caldă și căldură pentru toți clienții din rețea devine iminent”, se arată în comunicat.

Totodată se subliniază că potențialul blocaj va fi rezultatul sistării alimentării cu energie electrică și gaze precum și a livrărilor de biomasă făcute de furnizori noștri, ceea ce va pune firma în imposibilitatea de a furniza apă caldă și căldură, până la remediarea situației.

Bioenergy menționează că anual consumă circa 150.000 tone de biomasă, a căror valoare de piață depăşeşte 12 milioane de euro, iar investiţia în centrala în cogenerare pe biomasă din Suceava s-a ridicat la aproape 90 milioane de euro, fiind realizată de Bioenergy exclusiv din fonduri private.

Compania produce energia termică şi apă caldă pe care le vinde firmei Thermonet SRL, distribuitor și furnizor de energie termică pentru municipiul Suceava.

În prezent, centrala operată de Bioenergy are o capacitate electrică de 30 MW şi o putere termică instalată de 130,5 MW.

Conform legilor românești care guvernează industria, compania ar trebui să primească certificate verzi pentru energia termică produsă în cogenerare de înaltă eficiență.

„Menționăm că prețul energiei termice livrată sucevenilor de Bionenergy este cel mai mic din România -116 lei/Gcal – dar pierderile rezultate în urma utilizării rețelelor publice de termoficare urcă costul acestui serviciu la 240 de lei/Gcal”, se subliniază în finalul comunicatului.


Intră acum și în grupul de