PD-L, PSD si PNL incep sa faca listele cu candidati, in eventualitatea in care votul uninominal „cade”


Intră acum și în grupul de

Presedintii organizatiilor politice din judetul Suceava au început sa creioneze deja listele cu candidatii pentru alegerile parlamentare din toamna acestui an, în conditiile în care este foarte probabil ca alegerile sa nu fie uninominale. Nu mai devreme de vineri, deputatul PSD de Suceava spunea ca PD-L si PRM pun la cale anularea posibilitatii ca românii sa voteze uninominal si ca este foarte posibil ca instanta sa dea câstig de cauza PRM, care a contestat legea prin care s-a instituit votul uninominal.

Gheorghe Flutur (PD-L) si Gavril Mîrza (PSD), liderii partidelor asa-zis de opozitie din judet au început deja discutiile în vederea stabilirii viitoarei ordini pe listele electorale. La PNL Suceava situatia este mult mai complicata, pentru ca deputatul Mihai Sandu Capra îsi doreste foarte tare sefia organizatiei, însa cei de la Bucuresti l-au trimis pe liderul de la Iasi, deputatul Relu Fenechiu, sa faca ordine dupa esecul lamentabil de la alegerile locale. Cu toate acestea, Sandu-Capra „tulbura” serios apele prin judet anuntând ca oricum el va fi viitorul presedinte si va dispune de resursele umane si de campanie ale partidului.

Surse din PD-L ne-au spus ca în cazul în care vor fi alegeri pe lista, cea de la Camera Deputatilor va fi deschisa de Dumitru Pardau (actual deputat de Dorna si prim-vicepresedinte al organizatiei judetene), iar pe locul doi va fi secretarul general-adjunct Ioan Balan. Dumitru Pardau este unul dintre cei pe care Gheorghe Flutur îi sustine în orice ocazie si care a ramas alaturi de liderul PD-L si în momentele în care acesta înfiinta PLD si pleca de la guvernare. De altfel, Dumitru Pardau nu ar fi fost parlamentar PNL de Suceava în 2004 fara vointa lui Gheorghe Flutur. Cum de altfel nici Mihai Sandu Capra, în momentul de fata la PNL, nu ar fi fost parlamentar fara acceptul si sprijinul direct al lui Gheorghe Flutur. La Senat, lista PD-L va fi deschisa de fostul prefect al judetului, Orest Onofrei, pe locul doi urmând sa fie trecut Petru Carcalete, un alt fost PNL care l-a urmat pe Gheorghe Flutur în toate ecuatiile politice din ultimii ani.

   

La PSD situatia este mai simpla. Primul la Camera Deputatilor va fi Ioan Stan, urmat de Catalin Nechifor, iar la Senat lista îl va avea în prim plan pe presedintele organizatiei judetene Suceava a partidului, Gavril Mîrza. Locul doi ar putea sa revina lui Corneliu Popovici.

La PNL, lucrurile nu sunt deloc clare, pentru ca e foarte probabil ca în caz de vot pe lista, Mihai Sandu Capra sa nu mai vrea la Senat (unde acum candideaza pe colegiul Câmpulung Moldovenesc) si sa mearga la Camera Deputatilor. În cazul acesta, problemele ar urma sa se acutizeze pentru PNL, întrucât Alexandru Baisanu, despre care se spune ca va candida din partea PNL, s-ar putea sa nu accepte sa fie al doilea si sa existe serioase certuri în rândul liberalilor suceveni. De altfel, la capitolul scandal, PNL este cel mai vulnerabil pentru ca nu are în momentul de fata un lider cu autoritate asa cum are PSD si PD-L. Pentru locul doi ar urma „sa se bata”, în cazul în care Alexandru Baisanu nu accepta sa mearga în trena lui Sandu-Capra, Philip Rozopol, care a investit destul de multi bani pâna acum în campania sa. Cu toate ca deputatul Capra îi este dator lui Philip Rozopol, faptul ca acesta din urma a fost membru al PSD pâna în vara acestui an s-ar putea sa cântareasca greu si sa nu fie pe locul 2.

Cert este ca în cazul în care nu vom avea alegeri uninominale, lucrurile se complica foarte mult si e posibil sa asistam la serioase scandaluri în sânul organizatiilor din Suceava. 


Intră acum și în grupul de