Dezbaterea „România la Centenar”- Klaus Iohannis: Indiferent dacă ne facem un plan național sau nu evenimente ocazionate de Centenar vor avea loc datorită dumneavoastră. Flutur: Vă aștept domnule președinte să veniți în Bucovina. Avem acțiuni frumoase, interesante și vă promit că nu vă va părea rău


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, l-a invitat, joi, pe președintele Klaus Iohannis să participe, în Bucovina, la evenimente incluse în Programul Centenar de marcare a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Țara.

Flutur, care a participat la dezbaterea „România la Centenar” organizată de președintele Klaus Iohannis în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, a spus că a venit cu o echipă din care au făcut parte directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, coordonatorul județean al Programului Centenar și directorul Institutului Bucovina din Rădăuți, Marian Olaru.

„Am și început să sărbătorim Centenarul. Este obligația noastră să ne raportăm la trecut, la înaintașii noștri”, a spus Flutur.

El a prezentat câteva repere din programul pregătit de Consiliul Județean Suceava în colaborare cu Primăria Suceava și a început cu evenimentul din 27 martie, când se va organiza o expoziție comună la Suceava, Chișinău și Alba Iulia, cele trei provincii care s-au unit cu Țara, Basarabia, Bucovina și Ardealul, această expoziție urmând să fie descisă simultan la ora 17:00.

Totodată, Flutur a spus că, la acest eveniment vor fi semnate și parteneriate.

„Avem o obligație să ne raportăm la ceea ce era Bucovina acum 100 de ani și ce s-a întâmplat până astăzi și de aceea am lansat un proiect curajos, Zestrea Bucovinei. Avem dezbateri în județul Suceava pe diverse teme și să facem comparația cu ceea ce s-a întâmplat în domeniul cadastrului, arhiecturii, învățământului, agriculturii”, a spus Flutur.

El a mai arătat că un alt proiect, „Bucovina Mica Europă” se va derula menționând că sunt 12 naționalități care trăiesc pașnic de atâta timp în zonă, dar și că elitele bucovinene vor fi omagiate.

Mai mult, Flutur a spus că vor fi și acțiuni de refacere a mormintelor înaintașilor de la Cernăuți, iar în a doua parte a anului va fi marcată ziua de 27 octombrie, când Adunarea Generală de la Cernăuți  a ales un Consiliu Național care în 28 noiembrie a convocat Congresul General al Bucovinei care a decis unirea cu Țara.

Președintele CJ Suceava a mai spus că în 28 noiembrie vor fi mai multe evenimente și va fi dezvelită statuia Unirii cu Țara.

„Vă aștept domnule președinte să veniți în Bucovina. Avem acțiuni frumoase, interesante și vă promit că nu vă va părea rău”, a încheiat Flutur discursul său.

Președintele Klaus Iohannis a spus în finalul dezbaterii că a fost invitat la evenimente planificate să fie organizate cu ocazia Anului Centenar.

„Vă mulțumesc tuturor pentru faptul că v-ați gândit să mă implicați  în demersul dumneavoastră. Cred că este o idee bună și de aceea am organizat această întâlnire”, a spus Klaus Iohannis.

El a spus că și în lipsa unui program național, evenimente vor fi prin evenimentele create de autoritățile locale, dar și diferitelor instituții care se implică.

„Ideea generală  a fost și este să vă încurajez, să vă spun acest lucru și să transmit un pic de optimism care din când în când s-a dovedit a  fi necesar. Indiferent dacă ne facem un plan național sau nu evenimente ocazionate de Centenar vor avea loc datorită dumneavoastră și altora care s-au pregătit și se pregătesc pentru ele. Important este, după părerea mea, ca toate evenimentele să fie percepute ca făcând parte dintr-un întreg mai mare. O națiune, evident, că se compune din oamenii care formează națiunea, dar o mare adunare nu are spiritul unei națiuni, acolo mai e nevoie de multe alte lucruri, este nevoie de idealuri, este nevoie de obiective de viitor, este nevoie de sentimentul de aparteneță și dacă avem noroc, și la români s-a întâmplat, apare și sentimentul de patriotism, de apartenență la o națiune care este importantă”, a spus Klaus Iohannis.

În discursul de începere a dezbaterii, președintele României a apreicat că Centenarul a creat în societatea românească un orizont de așteptare comparabil, poate, cu momentul aderării țării noastre, în 2007, la Uniunea Europeană.

„Din păcate, jocul politic mărunt a avut câștig de cauză în fața unei rare oportunități: aceea de a construi consens politic, coeziune și angajament social în jurul unor obiective și proiecte de modernizare a țării, continuând idealurile Marii Uniri. Regret că manifestările și proiectele dedicate Centenarului se pregătesc în lipsa unui cadru legal, care cadru nu a fost încă adoptat de Parlament”, a spus Iohannis.

La final, președintele Klaus Iohannis a salutat pe fiecare participant în parte.(T.B.)


Intră acum și în grupul de