Autoritățile din Suceava și Cernăuți au convenit să inițeze proiecte comune „în oglindă” cu finanțare europeană. Flutur:Pentru drumuri spre punctele de trecere a frontierei, vom face proiecte-pereche


Intră acum și în grupul de

Reprezentanții  grupurilor de lucru din județul Suceava și regiunea Cernăuți s-au întâlnit, marți, în Punctul de Trecere a Frontierei Siret pentru a discuta pe tema proiectelor comune, transfrontaliere.

Din partea județului Suceava au participat președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur împreună cu Irina Vasilciuc, administratorul public, dar și cu specialiști din domeniile în care se  lucrează pentru depunerea de proiecte, iar din delegația regiunii Cernăuți a făcut parte guvernatorul regiunii Cernăuți, Oleksandr Fișciuk și președintele Consiliului Regional, Ion Muntean pe lângă angajați din domeniile vizate.

„Am convenit să realizăm împreună 14 proiecte, „în oglindă”. Noi vom face 7 proiecte și partenerii noștri, 7 proiecte. Pe infrastructura de drumuri, pentru accesul în noi puncte de trecere a frontierei, vom face proiecte-pereche”, a spus Flutur.

El a adăugat că în domeniul educației, pentru dezvoltarea învățământului profesional, va fi inițiat un proiect comun între Colegiul Agricol din Fălticeni și liceul din Hliboca, iar pentru școlile speciale cele două părți își propun să achiziționeze materiale, echipamente și aparate.

„Vom veni cu mai multe proiecte pe sănătate, din care amintesc pasajul de trecere Spitalul nou – Spitalul vechi”, a spus Flutur.

El a arătat că în domeniul situațiilor de urgență se are în vedere achiziționarea de utilaje cu braț multifuncțional pentru spargerea gheții, utilaj de intervenție în zona alpină și sisteme de filtrare apă.

 

„Pentru că gastronomia devine un element important pentru diversificarea ofertei turistice avem în vedere să introducem județul Suceava și Regiunea Cernăuți în circuitul rutelor gastronomice, circuite care combină locuri de interes istoric cu alte atracții turistice, pentru a crește durata de ședere în destinații”, a spus președintele CJ Suceava.

Gheorghe Flutur a adăugat că în cadrul întrevederii s-a mai  discutat și despre oportunitatea de a revitaliza, prin proiecte de cooperare transfrontalieră, o serie de meșteșuguri tradiționale în Bucovina cum sunt dogăritul , pictura pe sticlă, ceramica.

Autoritățile din Suceava și Cernăuți au convenit ca o nouă întâlnire să fie organizată în data de 3 aprilie.

Pentru proiecte transfrotaliere prin Programul Operaţional Comun România – Ucraina 2014-2020 vor fi puse la dispoziție 36 de milioane de euro.(T.B.)

 


Intră acum și în grupul de