Sesiune de formare gratuită destinată profesorilor și bibliotecarilor publici, sâmbătă, la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava


Intră acum și în grupul de

În Aula Colegiului Național „Petru Rareș” Suceava se va desfășura sâmbătă, 24 martie, o sesiune de formare gratuită destinată profesorilor și bibliotecarilor publici care doresc să organizeze pentru elevi activități de educație cinematografică în cadrul programului CinEd.

Potrivit unui comunicat de presă, sesiunea de formare va fi coordonată de criticul de film Gabriela Filippi și va cuprinde proiecția integrală a unui film din catalogul CinEd, care va fi punctul de plecare pentru o serie de discuții aplicate și exerciții practice, integrând materialele pedagogice puse la dispoziție de platformă.

„Toți cei prezenți la formare vor primi o diplomă de participare. Facilitatorii educaționali care se vor înscrie în program și vor organiza două proiecții pentru elevi în acest an școlar vor primi și o diplomă de participare la programul european. Cei interesați se pot înscrie gratuit la formare printr-un simplu e-mail către adresa [email protected] până pe 23 martie 2018”, au precizat reprezentanții Societății Culturale NexT.

Aceștia au mai arătat că filmul care va fi proiectat la sesiunea de formare din Suceava este „Cea mai fericită fată din lume” (2008, România), filmul de debut al regizorului Radu Jude.

Pornind de la o poveste reală și avându-i pe ecran pe îndrăgiții actori Vasile Muraru și Șerban Pavlu, filmul s-a transformat într-un lungmetraj cu recunoaștere internațională. Cea mai fericită fată din lume este Delia, o adolescentă care a câștigat o mașină în urma unei campanii promoționale la băuturi răcoritoare. Ceea ce la început părea să fie un eveniment norocos din viața fetei se dovedește a fi o situație dureroasă, în urma căreia relațiile familiei vor fi reanalizate atât de „fericita” câștigătoare, cât și de părinții ei.

Conform sursei citate, CinEd își propune ca un număr tot mai mare de copii și tineri din Europa să aibă acces la filmele de artă din catalogul programului, prin proiecții în săli de clasă și de bibliotecă, dar și în afara lor. Astfel aceștia vor deveni spectatori activi, cu viziuni critice și un orizont cultural mai larg, nu doar cel propus de blockbuster-urile atât de la îndemână. În cei 2 ani de activitate în România programul a facilitat peste 150 de proiecții în întreaga țară la care au participat peste 6200 de elevi din clasele I – XII.

La platforma CinEd și la resursele oferite de aceasta (filme, materiale pedagogice și, din acest an, componenta de tutorat) au acces gratuit atât bibliotecarii publici, cât și cadrele didactice, proiectul adresându-se tuturor celor care pot facilita educația audio-vizuală a elevilor.

CinEd este un proiect inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Societatea Culturală NexT (pentru nivelul gimnazial și liceal) și de Asociaţia Culturală Macondo (pentru nivelul primar).

CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/MEDIA al Uniunii Europene cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România.

Parteneri: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Institutul Cervantes din București, EduCaB, Asociaţia Română a Profesorilor Francofoni, Spațiul Public European.


Intră acum și în grupul de