Consiliul Concurenței suspectează o înțelegere a producătorilor români de a crește nejustificat prețul ouălor prin limitarea livărilor și a declanșat o investigație. În noiembrie 2017 prețul ouălor în România era mai mare decât media din UE


Intră acum și în grupul de

Directorul general al Consiliului Concurenței, Daniela Victoria Bădilă, a anunțat, miercuri, la Suceava, că Autoritatea de Concurență a declanșat  o investigație nouă în urma unei analize preliminare în urma creșterii spectaculoase la ouă în luna noiembrie a anului trecut.

„În urma acestei analize preliminare am descoperit aceste indicii care ne-au dus la concluzia că acolo ar putea fi o faptă anticoncurențială manifestată prin limitarea livrărilor. Întreprinderile asupra cărora noi am declanșat investigația sunt suspectate că și-au controlat și și-au limitat reciproc livrările către hypermarketuri cu scopul final de a crește prețurile”, a spus Bădilă.

Ea a menționat că este doar o suspiciune la acest moment, sunt doar indicii.

„Vedem ce rezultate vom avea”, a spus Bădilă.

Ea a subliniat că producătorii au limitat în comun livrările, iar în anumite săptămâni din luna noiembrie 2017  au fost livrate cantități mai mici de ouă pe piață.

„Această limitare a dus la o creștere peste media Uniunii Europene la ouă în perioada respectivă”, a spus Bădilă menționând că importurile de ouă sunt mici, reprezentând 6 la sută din piață.

În prezent, prețurile de vânzare pentru ouăle de consum au scăzut, iar conform datelor Comisiei

Europene, în România prețurile au scăzut cu 21,3% în luna ianuarie 2018 față de luna decembrie 2017.

Într-un comunicat de presă se precizează că în cadrul investigaţiei, în perioada 6-22 martie, Consiliul Concurenței a efectuat inspecţii inopinate la sediile furnizorilor implicați și la asociația din care acestia fac parte, respectiv: Tonelli Holding SRL, Albert Distribution & Logistics SRL, Avicola Lumina SA, Aviputna SRL, Cortina Bioprod SRL, House Ana Tour SRL, Prod-Ovo Grup SA, Avi-Vest SRL și Uniunea Crescătorilor de Păsări din România.

Furnizorii vizaţi de investigaţie sunt furnizori importanţi de ouă (producatori şi/sau comercianţi) care reprezintă aproximativ 45% din producţia existentă de ouă din România, fiind furnizorii principalilor comercianţi activi la nivel naţional, iar asociaţia din care aceştia fac parte este reprezentanta a circa 90% din crescătorii de păsări şi producătorii de ouă de pe piaţa românească.

Documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii, decizii ale asociaţiilor de companii şi practici concertate, care au ca obiect sau ca efect denaturarea concurenţei. În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.(N.B.)


Intră acum și în grupul de