Flutur: Guvernul a amânat emiterea HG pentru ca Transgaz să poată începe lucrările la conducta de gaz natural spre Vatra Dornei, iar acum nu se mai poate pentru că Direcția Silvică Suceava e în litigiu cu Arhiepisopia Sucevei și Rădăuților


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, vineri, în plenul Consiliului Județean Suceava, că proiectul de construcție a unei conducte magistrale între Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei va fi amânat pentru că nu se mai poate emite o Hotărâre de Guvern prin care să se aprobe scoaterea temporară din fond forestier a suprafețelor necesare pentru realizarea investiției.

„Transgaz are o problemă cu Hotărârea de Guvern pentru conducta spre Vatra Dornei. Direcția Silvică Suceava a intentat Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților procese, iar suprafețele respective sunt în litigiu”, a spus Flutur.

În condițiile în care suprafețele sunt în litigiu nu se poate realiza scoaterea temporară a acestora din fondul forestier.

„Dacă se dădea Hotărârea de Guvern în septembrie, așa cum s-a promis, nu mai era o problemă. Acum e foarte greu ca Transgaz să continue lucrările spre Vatra Dornei”, a spus Flutur.

Menționăm că recent, secretarul de stat pentru păduri, Istrate Ștețco, i-a dat asigurări deputatului PSD de Suceava, Cătălin Nechifor că situația va fi soluționată cu celeritate.

 

„Vă asigur de toată disponibilitatea noastră de a rezolva această problemă. Au fost câteva probleme cu documentele. Am solicitat clarificări. Noi vă garantăm că dacă ajung documentele la noi, în maxim o săptămână vor ieși aprobate”, a spus Ștețco.

De menționat este că la scurt timp după ce a oferit acest răspuns Ștețco a fost înlocuit din funcția de secretar de stat.

Ministerului Apelor și Pădurilor i-a transmis lui Nechifor că pentru realizarea obiectivului conductă gaze naturale Câmpulung Moldovenesc-Vatra Dornei, RNP Romsilva a emis avizul în 1 noiembrie 2016 pentru ocuparea temporară a terenului în suprafață de 12, 3536 ha din fondul forestier proprietate publică a statului, iar Garda Forestieră a emis avizul în 28 iulie 2017.

Ulterior, la Ministerul Apelor și Pădurilor a fost depusă în data de 19 septembrie 2017, de Transgaz documentația în baza căreia este solicitată aprobare pentru ocuparea temporară a unor terenuri în suprafață de 12, 6480 de ha pentru o perioadă de 10 ani. Din această suprafață, 9,2499 hectare reprezintă terenuri proprietate publică a statului.

”În urma analizării solicitării Transgaz, MAP a solicitat transmiterea de completări sau clarificări, solicitare căreia nu i s-a dat curs, din păcate, până în prezent”, se arată în document.(T.B.)


Intră acum și în grupul de