Fotbal : Preliminarii CM 2010 – Remiza cu gust amar


Intră acum și în grupul de

România – Franta    2 – 2 (2 – 1)
Într-o atmosfera extraordinara, pe gazonul atât de criticat în ultimele zile al Constantei, cei 22 de fotbalisti se aliniaza la mijlocul terenului pentru intonarea imnurilor de stat. Românii sunt mai concentrati, sau cel putin asa vrem sa credem. Cu sau fara apetitul muzical aratat la Euro, ai nostri trebuie sa fie mai buni pe teren.
Arbitrul care a condus ultima partida a lui Anghel Iordanescu la cârma nationalei noastre, belgianul Frank De Bleeckere fluiera pentru prima data în acest joc. Tricolorii au lovitura de începere. Tribunele îsi intra si ele în rol. „România! România! România!” si parca Petre alearga mai tare decât o face de obicei, urmareste perfect o minge care parea pierduta si trage fara sa mai stea pe gânduri. Clipim si mingea scutura plasa portii franceze. Gol pentru România.

Ce început de partida. Este doar minutul sase. Piturca iese la margine, iar când tot poporul credea ca va suna retragerea le face semne lui Mutu si compania sa ramâna sus. Si bine face.
Florentin Petre soseste sa execute o lovitura de colt. Haide, „Piticule”, bate-o bine! Si parca ne aude. Fostul dinamovist îi aseaza perfect mingea lui Goian, fundasul stelist se înalta mai ceva ca Turnul Eiffel si loveste cu capul suficient de bine pentru a face 2-0 pe tabela de marcaj. Ce meci!

Domenech este ca si plecat. Francezii sai nu joaca nimic, iar dupa prima jumatate de ora, ai nostri par stapâni pe situatie. Ribery are o tresarire de orgoliu, face o faza sclipitoare, îi paseaza lui Malouda, dar acesta nimereste doar plasa laterala. Lobont ne arata de ce nimeni nu-i poate lua locul în echipa si scoate fantastic sutul lui Henry. Scapam. Piti simte, iese din nou la margine, dar tricolorii nu-l aud si acelasi Ribery reduce din handicap dupa o combinatie de clasa a Frantei. 2-1 si meciul s-a relansat.

Repriza se încheie cu o mare ocazie pentru români. Muresan demonstreaza ca soseste din Champions League, îl dribleaza superb pe Evra, centreaza ideal pentru Mutu, dar atacantul Fiorentinei trimite cu capul la o palma peste bara francezilor. Cât de putin. La pauza, România conduce cu 2-1.
Albastrii încep bine partea secunda, dar Lobont demonstreaza ca este un portar extraordinar. Mai întâi Henry îl încearca pe dinamovist cu un sut de la 16 metri, dar Lobby respinge, pentru ca în faza imediat urmatoare Toulalan sa fie blocat cu o parada excelenta. Pauza n-a fost cu siguranta un sfetnic bun pentru elevii lui Piturca, iar în minutul 69, dupa o dominare copioasa în aceasta parte secunda, francezii reusesc sa restabileasca egalitatea. Viitorul adversar al CFR-ului, Gourcuff, fotbalistul lui Bordeaux, îl surprinde cu un sut fenomenal pe Bogdan Lobont. 2-2 si gândul ne zboara la partida cu Bulgaria, disputata pe acelasi stadion.

Piturca riposteaza. Ce diferenta între modul în care am evoluat în prima repriza si cum jucam în partea secunda. Un sfert de ora pentru Costea si Bucur, înlocuitorii lui Mutu si Petre, pentru a schimba ceva în jocul nationalei. Chivu joaca rolul de servant, se vede ca nu acesta este lucrul la care se pricepe cel mai bine. Francezii controleaza jocul. Domenech a câstigat pauza. Încearca si Benzema de la distanta, dar Lobont nu greseste de doua ori în aceeasi partida. Traim periculos pe acest final. Ne-a trecut glontul pe la ureche la ocazia mare a lui Ribery, dar francezul, perfect pâna în acest moment, a ratat de putin tinta.
Finalul este unul lipsit de evenimente notabile. Franta nu mai vrea, România nu mai poate. Daca la începutul jocului am fi fost multumiti cu un egal, dupa avantajul avut putem spune ca ramânem cu un gust amar.

Au evoluat formatiile:

România: Lobont – Ogararu, Tamas, Goian, Rat – Cocis, Muresan, Chivu – Petre (Gh. Bucur, 75), Marica, Mutu (Fl. Costea, 75). Antrenor: Victor Piturca
Franta: Mandanda – Sagna, Boumsong, Abidal, Evra – Toulalan, Vieira – Ribery, Gourcuff, Malouda (Benzema, 40) – Henry. Antrenor: Raymond Domenech

Bravo Feroe!

Insulele Feroe – Austria    1 – 1
Surprizele continua în grupa României. Dupa ce a pierdut cu greu atât în fata tricolorilor, cât si contra Serbiei, echipa Insulelor Feroe a tinut în sah reprezentativa Austriei, careia i-a smuls un rezultat de egalitate, 1-1. Dupa victoria contra Frantei, elevii lui Bruckner pareau a deveni favoriti la calificare. Esecurile cu Lituania si cu mica formatie scandinava, i-au adus însa cu picioarele pe pamânt.
„Nu mai exista echipe mici”. Expresia este atât de uzitata încât a devenit un adevarat cliseu. Dar care este, pe zi ce trece, tot mai adevarata. Austria s-a împiedicat acolo unde România a tras din greu pentru a obtine cele trei puncte, în Insulele Feroe. Gazdele au deschis scorul în startul reprizei secunde, prin „celebrul” Lokin, si probabil ca doar euforia golului i-a facut pe nordici sa fie egalati dupa doar un minut. Cel care i-a salvat pe austrieci de o adevarata rusine a fost fundasul Stranzl. Pâna la final, nu s-a mai întâmplat nimic, toate eforturile învingatorilor Frantei lovindu-se de defensiva feroeza precum apele de fiorduri.
Nu este pentru întâia oara când Austria se împiedica în Feroe. În 1992, în preliminariile Campionatului Mondial din Statele Unite, micuta echipa nordica obtinea primul sau succes oficial din istorie, 1-0, chiar împotriva austriecilor.

Au evoluat formatiile:

Insulele Feroe: Mikkelsen – Naes, Davidsen, Danielsen, Jacobsen, Thomassen (Benjaminsen, 37), Borg (Lokin, 33, Flotum, 74), Jacobsen, Hansen, Holst, Bo. Antrenor: Jogvan Martin Olsen
Austria: Manninger – Stranzl, Pogatetz, Fuchs, Hoffer, Ivanschitz, Harnik (Holzl, 25), Garics (Kienast, 67), Prodl, Scharner, Janko (Arnautovic, 81). Antrenor: Karel Bruckner

Serbia nu a avut probleme cu calaii României

Serbia – Lituania    3 – 0
Se spune ca nicio minune nu tine mai mult de trei zile. Cea numita Lituania nu a rezistat nici macar atât. Dupa ce a uimit Europa învingând fara drept de apel România si Austria, balticii s-au recunoscut învinsi în fata talentatilor sârbi.
Pusi în garda de startul fulminant pe care l-au avut lituanienii în aceste preliminarii, elevii lui Antici au deschis repede scorul, Ivanovici marcând înca din minutul 6. Tot sârbii au controlat ostilitatile si în continuare, astfel ca golul lui Krasici, venit cu 11 minute înainte de pauza nu a surprins pe nimeni. Tehnicianul balticilor, condus pentru prima data în aceasta campanie de calificare, a facut doua schimbari la începutul partii secunde, dar nu a putut întoarce soarta meciului, decisa înca din rima repriza. Mai mult decât atât, gazdele au dus scorul la un 3-0 în afara oricarui dubiu, uriasul Zigici trecându-si si el numele pe tabela de marcaj cu 8 minute înainte de final.

Au evoluat formatiile:
Serbia: Stojkovici – Dragutinovici (Krstajici, 24), Vidici, Ivanovici, Pantelici (Kuzmanovici, 56), Stankovici, Milijas, Obradovici, Jovanovici, Zigici, Krasici (Jankovici, 72). Antrenor: Radomir Antici
Lituania: Karcemarskas – Semberas, Dedura, Stankevicius, Danilevicius, Mikoliunas (Mindaugas, 46), Papeckys (Jankauskas, 46), Klimavacius, Ksanavicius, Pilibaitis (Skerla, 79), Zelmikas. Antrenor: Jose Couceiro

Clasament
1    Serbia       3    2    0    1    6-2     6p
2     Lituania    3    2    0    1    5-3     6p
3     Austria     3    1    1    1    4-4     4p
4     Franta      3    1    1    1    5-6     4p
5     România   3    1    1    1    3-5    4p
6     Feroe       3    0    1    2    1-4     1p

Iata rezultatele din celalte meciuri disputate sâmbata seara în preliminarii le
Grupa 1
Ungaria – Albania    2 – 0
Au marcat: Torghelle (48), Juhasz (82)
Suedia – Portugalia    0 – 0
Danemarca – Malta    3 – 0
Au marcat: Larsen (10, 47), Agger (29-penalti)


Intră acum și în grupul de