Un focar de rujeolă, cu şase cazuri, înregistrat în localitatea suceveană Hânţeşti. Cazurile de îmbolnăvire au fost diagnosticate la elevi din clasa a VIII-a, trei dintre ei figurând ca nevaccinaţi antirujeolic.


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, vineri, că focarul de rujeolă înregistrat în localitatea suceveană Hânţeşti însumează şase cazuri diagnosticate clinic, primul caz fiind din data de 16 martie 2017, următoarele patru cazuri din zilele de 30 şi 31 martie, iar ultimul caz de rujeolă a fost diagnosticat clinic în data de 7 aprilie 2018.

Zorescu a spus că trei dintre copii sunt vaccinaţi corespunzător cu două doze, în anul 2011, însă fie n-au răspuns la vaccin, fie le-a scăzut imunitatea, iar ceilalţi trei copii nu erau vaccinaţi antirujeolic.

Medicul epidemiolog sucevean a mai spus că toţi copiii au fost internaţi în spital, au avut o evoluţie bună, fără să apară complicaţii ale bolii.

Ea a precizat că o echipă a DSP Suceava s-a deplasat în localitatea Hânţeşti, fiind informaţi despre aceste cazuri atât medicii de familie din Hânţeşti, dar şi din Adâncata, întrucât cei mai mulţi copii sunt înscrişi pe listele acestora.

Medicul epidemiolog a mai spus că s-au luat măsuri specifice pentru astfel de situaţii, respectiv dezinfecţie în focar, supraveghere clinică şi triaj, adăugând că sunt aşteptate rezultatele analizelor de laborator pentru probele trimise la Institutul Cantacuzino din Bucureşti.

Directorul executiv al DSP Suceava a menţionat că atât autorităţile locale, cât şi conducerea şcolii din Hânţeşti au răspuns prompt recomandărilor autorităţilor sanitare.

Zorescu a subliniat că apariţia cazurilor de rujeolă la copii cu vârste mai mari este “oarecum surprinzătoare”, în condiţiile în care aceste îmbolnăviri apar de obicei în „copilăria mică”, la copii cu vârste până la trei ani.

“Acordăm o atenţie deosebită acestei situaţii epidemiologice, însă fiind vorba de o infecţie aerogenă este destul de greu de controlat. Singura măsură eficientă este ca acei copii restanţieri la vaccinarea antirujeolică să fie rapid recuperaţi prin vaccinare”, a mai declarat medicul epidemiolog sucevean.

Reamintim că, de la începutul acestui an, în judeţul Suceava s-au înregistrat peste 100 de cazuri de rujeolă.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de