Handbal : CS Universitatea Suceava, intre trecut si prezent, ambele recente


Intră acum și în grupul de

Echipa de handbal CS Universitatea Suceava a reusit în sezonul competitional 2007-2008 o performanta unica în istoria sporturilor de echipa din Suceava, si anume accesul într-o cupa europeana, Challenge Cup în acest caz. În pofida scepticismului manifestat de majoritatea cunoscatorilor acestui joc, gruparea suceveana a izbutit un parcurs de exceptie în Liga Nationala, clasându-se pe locul V înaintea unor formatii mult mai puternice ca sustinere si palmares, poate chiar si ca potential.

Sucevenii au realizat aceasta performanta bazându-se pe o coeziune de echipa si pe transferul a doi jucatori de exceptie, Leonard Bibirig si Bogdan Pralea. Stilul de joc în viteza, care se practica la aceasta ora în handbalul “mare”, pe fondul unei pregatiri fizice fara cusur, a surprins formatiile cu state de plata mai vechi în primul esalon valoric al handbalului românesc.

Pâna si-au dat seama ca nu este de glumit cu formatia suceveana, echipe ca Dinamo, Poli Timisoara sau Minaur Baia Mare deja pierdusera “startul”. Pe lânga meritul incontestabil al jucatorilor si conducerii tehnice, nu trebuie uitata sustinerea financiara deosebita, care a asigurat încrederea si tonusul handbalistilor de la CS Universitatea. Nu trebuie omis în cazul sezonului precedent al Ligii Nationale de handbal si bafta pe care avut-o formatia suceveana în unele partide încheiate la limita în favoarea ei.

CS Universitatea Suceava a încheiat campionatul pe locul V si a “atacat” cu elan si sezonul 2008-2009. Dupa doua meciuri excelente, în deplasare cu Dinamo si pe teren propriu cu U Cluj, a urmat o cadere ce pare de neînteles. Totusi, trebuie mentionate câteva mici diferente fata de sezonul trecut, diferente care pot motiva evolutia mai putin convingatoare a handbalistilor suceveni.

În primul rând, daca anul trecut echipele de Liga Nationala nu stiau bine cine este CS Universitatea, de aceasta data ei au realizat cu cine au de “boxat” si ca nu este de glumit cu formatia moldava. Toti au învatat stilul de joc si au încercat sa-l contracareze dupa posibilitati. În principal, toti si-au dat seama ca un joc putin mai aspru, la care bineînteles se adauga si mici “sicane” de arbitraj dauneaza în mod clar sucevenilor.

O alta diferenta clara fata de sezonul precedent este aceea ca CS Universitatea Suceava nu a transferat înainte de acest sezon niciun jucator de forta, mergând pe “linia” promovata anterior. În mod cert este un lucru absolut grozav sa poti juca cu localnici, dar în handbalul care vrea sa ajunga în Europa nu exista vreo echipa care sa nu aiba doi-trei jucatori de meserie, din toate punctele de vedere. Nu are rost sa dam exemple în acest sens. Si nici nu vrem sa minimalizam forta “pachetului” sucevean sau a jucatorilor precum Bibirig, Pralea sau Tutu, însa este cert si unanim recunoscut ca pentru a te putea “bate” cu marile forte handbalistice trebuie sa ai un lot complet si puternic.

Ajungând la acest capitol, trebuie de remarcat faptul ca CS Universitatea Suceava nu ar fi avut rezultate mai modeste daca din echipa de baza nu ar fi lipsit Chirut si Gavriloaia, doi jucatori care pot rezolva oricând o faza limita si care “mor” pe teren, cum se spune. Handbalul este un joc de ritm si contact, care nu se poate juca sub nicio forma de doar 7 jucatori.

Înca un lucru mai trebuie mentionat ca diferenta fata de sezonul precedent si anume faptul ca bafta nu ne-a mai tinut ca altadata, lucru care trebuie luat în calcul în sport. Si înca ceva, la Suceava, oras obisnuit cu meciurile de genul Foresta – Dinamo 4-5 sau CS Universitatea – UCM Resita, detinatoarea Challenge Cup, 29-26 apare inevitabil dorinta suporterilor de a ajunge si a te mentine în top. Exista totusi si microbisti adevarati, care realizeaza faptul ca nu poti sa te lupti cu marile forte daca nu ai o sustinere absolut consistenta care se reflecta, daca vreti, si în loturile pe care le au de exemplu, CS Universitatea si FC Cetatea Suceava.

Asa cum mentiona si tehnicianul echipei de handbal sucevene, Petru Ghervan, antrenor secund la nationala României, “jucatorii nostri nu pot sa câstige decât daca se autodepasesc”. Asadar, nu este suficient sa ai determinare si dorinta de victorie, la care se adauga o pregatire fizica de exceptie, trebuie sa gasesti acel ceva pentru a-l depasi pe adversarul tau direct. Orice cunoscator al handbalului îsi poate da lesne seama ca nu poti sta în fata unor jucatori ca Sania sau Butulija sa zicem, într-una din zilele lor bune, dar poti încerca sa-i încurci printr-un plus de tenacitate si inspiratie. Nu poti gasi tot timpul astfel de solutii si trebuie de recunoscut faptul ca nicio echipa de pe glob nu poate câstiga toate meciurile pe care le joaca si ca fiecare formatie are si perioade mai slabe. Trebuie cu rabdare de analizat unde s-a gresit si ce trebuie de facut si de trecut cu aceeasi rabdare peste astfel de moment. 


Intră acum și în grupul de