Ziua Mondiala a Hranei


Intră acum și în grupul de

În timp ce recesiunea si somajul sunt doua dintre cele mai mari griji ale populatiei mondiale, pentru aproape un miliard de oameni temerile sunt legate de faptul ca nu au ce mânca. În acest context, Organizatia pentru Hrana si Agricultura a ONU a celebrat joi Ziua Mondiala a Hranei.
Si în municipiul Suceava exista câteva sute de persoane nevoiase care abia au cu ce trai de pe o zi pe alta. Este vorba despre cei aproximativ 750 de suceveni ce primesc zilnic masa gratuita la Cantina de ajutor social a Primariei Suceava. În urma modernizarii cladirii, acestia beneficiaza de servicii îmbunatatite.

Consiliul Local Suceava a aprobat în primavara acestui an un proiect în valoare de aproape 150.000 de euro prin care cladirea veche a cantinei, situata chiar în apropierea Pietei Centrale, a fost modernizata în urma executarii unor lucrari de termoizolare, reparatii tencuieli interioare, de reabilitare a magaziei de alimente, a beciului, precum si de refacere a instalatiilor termice, electrice, sanitare si de canalizare, precum si înlocuirea tâmplariei interioare si exterioare, cu tâmplarie PVC cu geam termopan.
De asemenea, întreaga cantina a fost supusa unui proces de recompartimentare, în asa fel încât sa corespunda normelor UE.

Totusi, la nivel mondial lucrurile stau si mai rau. Criza economica care a afectat cele mai puternice economii din lume are legatura directa cu malnutritia din tarile sarace. Probleme cu care se confrunta tarile considerate bogate au dus la malnutritia populatiilor sarace. S-a estimat ca numarul de persoane, care se vor confrunta cu lipsa hranei în anul care urmeaza, este  mai mare de 970 de milioane.
Economistii spun ca o comunitate globala care poate aloca sute de miliarde pentru a redresa banci, ar trebui sa ofere macar o fractiune din acea suma pentru lupta împotriva foamei. Cu toate acestea, specialistii se tem ca tocmai din cauza crizei financiare, numarul donatorilor va fi mai mic. Potrivit parerii specialistilor, potentialii donatori vor invoca problemele economice mondiale pentru a nu mai face nimic pentru foamea din lume.
În opinia economistilor, oamenii care au ceea ce le trebuie pentru a trai, ar trebui sa fie gata sa cheltuiasca 1% din venitul lor pentru a-i ajuta pe cei care nu au lucrurile necesare supravietuirii. Din nefericire, tot ei recunosc ca acest procent a fost cu greu atins în ultimele decenii si ca oamenilor nu le prea pasa de cei care mor sub privirile lor.


Intră acum și în grupul de