După ce a vizitat sediul Finanțelor Publice de la Suceava, ministrul Finanțelor spune că ar renunța la astfel de sedii impunătoare mai ales că activitatea se simplifică și se trece în online și că și CEC Bank va presta servicii pentru Finanțe


Intră acum și în grupul de

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri, la Suceava, după ce a vizitat sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice că își dorește o altă abordare în legătură cu activitatea Finanțelor și să se renunțe la aceste sedii impunătoare în condițiile în care activitatea va trece în online.

„Eu îmi doresc o altă abordare:nu mai vreau sedii din astea prin țară de structură de control. Este o dorință a mea ca să trăim acele zile când să nu mai avem nevoie de acele sedii”, a spus ministrul.

El a arătat că sunt atât de multe activități ale ANAF care trec în online și se simplifică foarte mult și că nu mai este nevoie de așa clădiri impunătoare.

Teodorovici a explicat că la persoane fizice se trece la declarația unică și deja oamenii vor începe să primească acasă parolele pentru a avea acces în spațiul virtual și speră ca până la final de an să se ajungă la 100% în online la persoane fizice, acum fiind doar 5%, dar contribuabilii sunt stimulați să treacă în online primind reducere de 5%.

„Vom implica și structuri bancare. CEC Bank se va implica în acest proces. Vom avea peste o mie de birouri în plus la nivel local, birouri în care oamenii pot intra să-și plătească dările la stat, că sunt persoane fizice sau juridice”, a spus Teodorovici care a menționat că CEC va presta servicii în numele MFP din luna mai sau iunie.

Potrivit acestuia, absolut orice serviciu de bun-simț care este practicat în țări din afara României, trebuie să-l aibă și România.

„Plecăm de la ideea de a construi pentru contribuabili și nu invers și să spunem că nu putem presta acest serviciu către contribuabili pentru că sistemul de stat nu este în stare să îl facă. Nu. O face piața? Foarte bine, atât plătesc ca stat”, a spus ministrul.

El consideră că CEC, fiind bancă de stat, va trebui să pună umărul la treabă și în această direcție, plecând de la ceea ce trebuie să primească un contribuabil ca servicii.

„ Dacă în Spania primește 100 de servicii, iar la noi doar două, diferența de 98 cineva trebuie să le presteze. Le poate face banca? Foarte bine”, a spus ministrul.

Întrebat dacă se vor face restructurări în condițiile în care se va trece în online, Teodorovici a răspuns că dorește ca totul să fie simplificat și că angajații ar urma să fie redistribuți în zone care nu au acoperire de personal, cum ar fi sectorul vamal.(T.B.)


Intră acum și în grupul de