Primăria Câmpulung Moldovenesc riscă să piardă finanțare europeană de dezvoltare de aproape 6 milioane de euro din cauza creditului la proiectul Utilități și Mediu, iar alte primării din județ riscă blocarea conturilor. Ministrul Finanțelor spune în conferință de presă că statul nu poate prelua creditul, iar în ședință de partid că va găsi o rezolvare


Intră acum și în grupul de

Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc se află într-o situație greu de depășit și riscă să piardă finanțare  de aproape șase milioane de euro pentru proiecte europene de dezvoltare.

Primarul municipiului, Mihăiță Negură, a declarat pentru News Bucovina că pentru accesarea proiectelor cu finanțare europeană trebuie certificat fiscal care să ateste că nu are datorii, dar că din cauză că începând din 2017, guvernul nu mai alocă fonduri pentru plata ratelor și dobânzilor pentru creditul județean pentru proiectul „Suceava-Utilități și Mediu la standarde europene”, municipalitatea câmpulungeană are datorii.

Pentru primul semestru al anului trecut, Primăria Câmpulung Moldovenesc a reușit să obțină o eșalonare pe cinci ani și în acest fel a putut accesa proiectul cu finanțare europeană de modernizare a Muzeului Arta Lemnului.

Acum însă primăria va trebui să achite rata a doua pentru anul 2017, în sumă de 600.000 de euro, pentru a obține certificat fiscal fără datorii pentru un proiect de 700.000 de euro prin Programul Operațional Comun România Ucraina care prevede dotarea Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc.

„Deci, ca să primesc 700.000 de euro, trebuie ca primăria să plătească 600.000 de euro”, a spus primarul.

El a mai declarat că până la sfârșitul lunii august intenționează să depună, prin POR 2014-2020, un proiect de fonduri europene de 5 milioane de euro pentru spații verzi și locuințe sociale și va avea nevoie de un alt certificat fiscal aferent semestrului al doilea al acestui an și ar trebui plătiți alți 600.000 de euro.

În ceea ce privește această situație, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri, la Suceava, într-o conferință de presă, că singura variantă este ca primăriile să se împrumute de la Trezorerie pentru a plăti aceste rate la credit și că statul nu-l va putea prelua.

El a arătat că atunci când s-a luat creditul, în 2004, în anexa către bancă sunt incluse primăria și suma împrumutată, și nu s-a prevăzut să fie incluse primăria, suma și obiectivul care trebuia făcut din împrumut.

„Săracii oameni de la primării au fost, practic, înșelați, că asta a fost”, a spus Teodorovici.

El susține că acel contract trebuia să fie clar:„Mie îmi faci rețeaua cutare, conducta, investiția X. La unii s-a făcut, la alții nu s-a făcut. Cine trebuia să urmărească partea de contract în sine, nu  de finanțare, ci de investiție?” a întrebat ministrul.

Teodorovici a subliniat că statul nu este obligat să preia acest credit.

„Nu scrie nicăieri că statul preia la sine această povară fiscală. Dacă era această prevedere, statul nu are o problemă să găsească, chiar o soluție temporară, la problema aceasta numai că povara fiscală nu poate să o preia statul” a declarat ministrul.

Aceeași problemă a fost discutată și în ședința CEx a PSD Suceava de vineri de la Dumbrăveni unde, potrivit comunicatului oficial al PSD Suceava, ministrul Finațelor ar fi promis rezolvarea situației.

„Astfel, dl. ministru i-a încredințat pe primari că va găsi soluții concrete și imediate pentru rezolvarea problemelor primăriilor care se află sub amenințarea blocării conturilor din cauza neplății ratelor la împrumutul pentru proiectul Utilități si mediu la standarde europene in jud Suceava”, se arată în comunicatul PSD Suceava.

Județul Suceava a plătit până acum 88,6 milioane de euro pentru creditul de 86,3 milioane de euro angajat pentru proiectul Utilități și Mediu și mai are de plătit încă 54,7 milioane de euro și dobânzi.

Cele 61 de primării din judeţul Suceava beneficiare ale proiectului de utilităţi au început din 2009 să achite dobânzile la credit, care se plătesc semestrial, fiecare tranşă fiind de aproximativ 3,2 milioane de euro, ceea ce a afectat bugetele acestor localităţi mai ales în condiţiile în care sumele de bani investite nu pot fi recuperate din cauză că o parte din investiţii nu sunt funcţionale.

Proiectul judeţean de utilităţi prevedea că creditul angajat să fie achitat din exploatarea investiţiilor, dar s-a înregistrat un blocaj prin întârzierea finalizării lucrărilor şi de punere în funcţiune a sistemelor de termoficare şi a reţelelor de gaze naturale prevăzute.

 

Pentru realizarea investiţiilor în cadrul proiectului judeţean de utilităţi, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut în 2004 un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutche Bank A.G. Londra cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, cu o dobândă de 3,975% la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.

(T.B.)


Intră acum și în grupul de