Volumul “Ce-ai vrut să spui, Doctore…?” al jurnalistei sucevence Dana Humoreanu, lansat vineri, la USV, la cea de a V-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte “Alma Mater Librorum”


Intră acum și în grupul de

Volumul “Ce-ai vrut să spui,Doctore…? Mesajul medical: coduri şi interpretare” , semnat de jurnalista suceveancă Dana Humoreanu, a fost lansat, vineri, în cadrul celei de a V-a ediţii a Salonului Internaţional de Carte Alma Mater Librorum, organizat anul acesta în perioada 3-4 mai 2018, de către Universitatea „Ştefan cel Mare” – Biblioteca USV, în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava şi Consiliul Local Suceava.

Coordonatorul Bibliotecii Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu, a declarat, vineri, că  această carte este „o realizare a unui parcurs doctoral strălucit”  şi este rezultatul activităţii de cercetare despre coduri şi simboluri în limbajul medical.

“”Ce-ai vrut să spui,Doctore…?” este un titlu care a prins cititorul şi iubitorul de carte la cea de a V-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte “Alma Mater Librorum” de la Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava. Programul nostru a fost transmis sub formă de invitaţie tuturor sucevenilor, multă lume m-a întrebat dacă în salon a fost şi carte medicală. „Ce-ai vrut să spui, Doctore?” este un titlu care i-a trimis către ideea că este vorba de o carte medicală. Surpriza am dezvăluit-o astăzi, când am prezentat conţinutul cărţii, care este, de fapt, o realizare a unui parcurs doctoral pe care l-a parcurs Dana Humoreanu, un parcurs  doctoral strălucit”, a spus profesorul universitar sucevean.

Ea a subliniat că a avut bucuria de a-i îndruma cercetarea doctorală a medicului veterinar şi jurnalistei Dana Humoreanu, cercetare pe care a numit-o „curajoasă şi îndrăzneaţă”.

 “A fost o provocare nu doar pentru ea, ci şi pentru mine, în calitate de profesor. Am avut curajul, deoarece ştiam cum scrie Dana Humoreanu şi ştiam că este foarte important ca în etapa de redactare a ideilor, după ce ai cercetat domeniul şi ai ajuns la anumite concluzii, să stăpâneşti o limbă română curată, adevărată, pe care să o pui în valoare în redactarea tezei. Este ceea ce a făcut Dana Humoreanu, mai mult decât atât, ea a ars etapele, în sensul că, de obicei, teza de doctorat este scrisă în limbaj ştiinţific strict care, ulterior, pentru a fi transformat într-o carte care se adresează publicului larg, trebuie ca limba respectivă să fie adusă la puterea de înţelegere şi de interes a cititorului, renunţând pe ici, pe colo la metalimbajul specific domeniului. Cu Dana, lucrul acesta nu s-a întâmplat, ea a refuzat să scrie sec, chiar teza ei este una savuroasă, într-o limbă română seducătoare şi acesta este unul dintre punctele forte ale tezei ei de doctorat, transmis mai departe în cartea ce poartă titlul „Ce-ai vrut să spui, Doctore?, dar de fapt este o cercetare despre coduri şi simboluri în limbajul medical”, a explicat Ardeleanu.

Profesorul universitar sucevean Sanda- Maria Ardeleanu consideră că volumul „Ce-ai vrut să spui,Doctore?” respectă întru totul “un manual de metodologie de cercetare ştiinţifică”, de aceea îl recomandă tuturor celor care doresc să înceapă o cercetare ştiinţifică, tocmai pentru a vedea “cum se respectă anumite criterii de transparenţă, de onestitate, de originalitate, cum trebuie să-ţi valorifici critic o bibliografie, încercând să combaţi autorii validaţi”.

“Dana Humoreanu a avut detaşarea, dar şi experienţa şi de viaţă şi culturală, care i-au permis, de la început, să realizeze acest deziderat greu de îndeplinit şi de împlinit pentru un tânăr cercetător, şi anume interpretarea critică a unei bibliografii. Dana Humoreanu a făcut acest lucru şi de aici valoarea cărţii sale, faptul că a răsturnat idei care aveau o anumită valoare pentru publicul din domeniul respectiv, filologie, şi a spus: Nu, vă demonstrez, de exemplu, că vocabularul medical în limba română vine, mare parte din el, din limba germană prin limba franceză şi nu din limba franceză în mod direct”, a mai spus universitarul sucevean.

Jurnalista Dana Humoreanu a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii “Ion Ionescu de la Brad” Iaşi în anul 1995, ulterior absolvind cursurile programului de masterat în Comunicare şi Relaţii Publice la Facultateade Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul USV .

Ea şi-a făcut debutul în mass-media în anul 1996, lucrând atât în presa audio-vizuală, cât şi în presa scrisă, iar din 2008 s-a alăturat colegilor din redacţia ziarului “Monitorul de Suceava”.

În perioada 2014-2017, în paralel cu activitatea jurnalistică, Dana Humoreanu a urmat studiile doctorale la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, efectuând stagii de cercetare la Universitatea Augusburg din Germania şi la Universitatea “Hassan II” din Casablanca, Maroc, iar în anul 2017 a obţinut titlul de doctor în Filologie cu lucrarea “Coduri şi interpretarea lor semiolingvistică în limbajul medical”.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de