„Chinezăriile” medicale nu vor mai putea fi folosite în spitale


Intră acum și în grupul de

Ministerul Sănătății vrea să impună reguli noi în ceea ce privește utilizarea dispozitivelor medicale. Proiectul de lege afișat pe pagina de internet a instituției vine ca urmare a cazului de la Maternitatea Călinești, unde o femeie a murit după ce chirurgii au folosit ață nesterilă produsă în China. Pe piața românească vor putea fi introduse doar produse medicale care poartă marcajul „CE”.

Marcajul european de conformitate „CE” trebuie să fie aplicat vizibil, lizibil și de neșters, pe ambalajul steril și, unde este cazul, pe ambalajul comercial și pe instrucțiunile de utilizare. În cazul în care Ministerul Sănătății Publice stabilește că marcajul „CE” a fost aplicat în mod necorespunzător sau lipsește, fabricantul este obligat să pună capăt acestei situații. Ministerul Sănătății va trebui să ia toate măsurile adecvate pentru a restricționa sau a interzice introducerea pe piață a dispozitivului în cauză sau pentru a se asigura că acesta este retras de pe piață.

Noile reglementări vin după ce o femeie din Prahova a murit după o operație de cezariană. După ancheta care s-a desfășurat la Maternitatea din Călinești, oficialii Ministerului Sănătății au descoperit că ața chirurgicală, care a fost folosită de medici era nesterilă și nu avea pe ambalaj marcajul „CE”. Acest lucru înseamnă că ața nu avea voie să fie vândută în România. Cu toate acestea, directorii mai multor spitale din țară, inclusiv din județul Suceava au achiziționat ața. Acum, odată cu acest proiect, Ministerul Sănătății vrea să impună reguli mai stricte.
La începutul acestei luni, Inspecția Sanitară de Stat din cadrul Autorității de Sănătate Publică Suceava a retras din spitalele din județul Suceava sute de cutii ce conțineau plicuri cu fire de ață chirurgicală din China.

Șeful ASP Suceava, Alexandru Lăzăreanu declara că de la Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou”,  Inspecția Sanitară de Stat a cerut retragerea a 69 de cutii cu 833 de plicuri, de la spitalul Câmpulung Moldovenesc 24 de cutii cu 288 plicuri, de la unitatea medicală municipală din Fălticeni 62 de cutii cu 744 plicuri, de la Rădăuți- 27 de cutii cu 324 plicuri, de la Vatra Dornei- 2 cutii cu 24 de plicuri și de la Gura Humorului un număr de 8 cutii cu 96 de plicuri.
Șeful ASP Suceava a precizat că în spitalele din județ s-a folosit ață chirurgicală din China, situație evidențiată și de gestiunea stocurilor primite și cele rămase, însă a ținut să precizeze că nimeni, din rândul medicilor sau pacienților nu au reclamat vreo problemă.
 


Intră acum și în grupul de