Flutur, la 10 ani de Hora Bucovinei: Au fost multe lucruri bune, chiar și atunci când m-au criticat că am scris Bucovina cu oi pe munte, dar am scris cu litere românești și nu chirilice, să înțeleagă și adversarii care tachinează


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a spus, duminică, al Bucșoaia, la deschiderea oficială a celei de-a zecea ediții a manifestării „Hora Bucovinei” că în acești ani au fost foarte multe lucruri bune la edițiile acestei manifestări, chiar și atunci când a fost criticat că a scris cu oi Bucovina pe munte, dar că a scris cu litere românești și nu chirilice, folosite în alfabetul rus, pentru ca și adversarii care tachinează să înțeleagă.

Flutur a spus că are o obligație morală pentru manifestarea „Hora Bucovinei” pentru că a fost „capul răutăților” și este inițiatorul de suflet al Horei Bucovinei care, în Anul Centanar, este la a 10-a ediție în Anul Centenar.

El a subliniat că în această zi se sărbătorește și Ziua portului popular tradițional.

„Vă felicit pe cei care ați venit în costume populare, chiar dacă ați întors boanda pe dos. Și eu o mai întorc câteodată că așa sunt vremurile”, a spus Flutur.

Președintele CJ Suceava a subliniat că la această ediție a Horei Bucovinei de la Bucșoaia, Bucovina adună reprezentanți din Basarabia, prima provincie care s-a unit cu Țara în 2018.

Ulterior vor fi prezenți reprezentanți din nordul Bucovinei și apoi din sudul Bucovinei, precizând că „o blestemată de sârmă ghimpată ne-a rupt în două”.

În cadrul aceleiași ediții vor fi reprezentații ale unor formații din Transilvania, dar și „surprizele minorităților din Bucovina”, dar și vetrele folclorice din județul Suceava.

„ Hora Bucovinei are o pată de culoare-mai multe etnii care trăim și ne distrăm în armonie și în pace”, a spus Flutur, care i-a îndemnat pe cei prezenți să-și farme pingelele pentru că merită.

El a mai spus că Hora Bucovinei coincide cu urcatul oilor la munte și îi îndeamnă pe participanți să organizeze și în septembrie, cu prilejul sărbătorii Sf. Maria, o manifestare similară, cu prilejul coborâtului oilor de la munte.

„În zece ani au fost multe lucruri bune. Chiar și atunci când m-au criticat că am scris Bucovina cu oi pe munte. Da, Bucovina noastră dragă. Și nu am scris-o cu litere chirilice, am scris-o cu litere românești să înțeleagă și adversarii care tachinează”, a mai spus Flutur.

Reamintim că în anul 2009 la Hora Bucovinei a participat şi preşedintele de atunci al României, Traian Băsescu, care a tuns mai multe oi, iar pe dealurile din apropiere au fost amenajate țarcuri de oi formând cuvântul “Bucovina”.

(T.B.)


Intră acum și în grupul de