Participare amplă la „Salonul Național de Umor”


Intră acum și în grupul de

La Muzeul de Istorie, a fost vernisată vineri, expoziția  Salonului Național de Umor, ediția a XIX-a 2008, ce reunește la  cele 4 secțiuni 58 de participanți (din care 34 suceveni), din 18 localități din țară, precum și din alte țări : Ucraina, Republica Moldova, Italia, Israel, Bulgaria, China și Franța. În cadrul expoziției, sunt expuse 90 de lucrări de caricatură și 35 de benzi desenate, anul acesta fiind a doua ediție cu această din urmă secțiune.

Potrivit artistului Mihai Pânzaru-PIM, care este și membru al juriului, 15 dintre participanții în salon sunt debutanți, acesta fiind și rolul unui salon, “de a atrage noi și noi participanți”. Marele Premiu “Nicolae Claudiu” a fost acordat anul acesta caricaturistului Rudi Schmuckle, un artist  “neamț-român”, cum l-au numit  organizatorii, care locuiește, fiind un participant de circa 30 de ani la acest salon.

Reamintim că acest premiu poartă numele regretatului caricaturist Nicolae Claudiu, care, deși bucureștean este unul dintre inițiatorii salonului de umor de la Suceava.

Salonul  Național de Umor de la Suceava a debutat la 26 octombrie 1974, a fost întrerupt la un moment dat fiind reluat în 2004. Juriul acestei ediții a salonului a fost compus din Mihai Pânzaru-Pim, Radu Bercea, Ovidiu Bortă BOA, și Ana Scafeta, fiica lui Nicolae Claudiu. Aceasta a mărturisit că a aflat cu surprindere plăcută de existența unui premiu cu numele tatălui său, de pe internet. “Mă bucur nespus de mult că într-o societate marcată de interese materiale, mai există oameni preocupați de caricatură, grafică și bandă desenată”, a spus Ana Scafeta.

Premiul “Constantin Sofroni” pentru ce mai bun caricaturist sucevean prezent la salon a fost acordat caricaturistului George Licurici. Premiul pentru bandă desenată a fost acordat de Școala Populară de Artă “Ion Irimescu” artistului plastic sucevean Sorin Baciu. Centrul Culturii tradiționale Suceava a oferit un premiu de debut prof. Alina Lăzăreanu, “un debut absolut” la caricatură.

Tot ieri s-au înmânat și premiile concursului de grafitti, desfășurat cu o zi mai devreme, la care s-au înscris inițial 11 tineri dar au participat doar 6. Marele premiu a fost obținut de elevul Alin Onofrei, de la Colegiul de Informatică, premiant și anul trecut, iar un premiu special a fost acordat lui Florin Maxim, de la Colegiul de Artă. 

În același cadru au fost prezentate  lucrările Expoziției Internaționale de Grafică Satirică, cu tema „Publicitate”, o competiție organizată pe internet, aflată  ediția a II-a. Este o manifestare cuprinsă de asemenea în Festivalului de Satiră Bucovina 2008. Au participat inițial 165 de autori din 46 de țări, fiind selectate pentru jurizare 40 de lucrări din totalul celor 484 trimise de autorii respectivi.  Marele premiu de  500 euro a fost acordat  graficianului  columbian Angel Ramiro Zapata, fiind oferite și trei mențiuni caricaturiștilor Yuri Manaev (Rusia), Boris Erenburg (Israel) și Pol Leurs (Luxemburg).

Festivalul de Satiră Bucovina 2008 a fost  organizat sub egida Consiliului Județean Suceava de către Complexul Muzeal Bucovina, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Școala Populară de Arte “Ion Irimescu”.
 


Intră acum și în grupul de