Parcul Șipote și Păduricea Zamca trec cu titlu gratuit la Primăria Suceava, a decis comisia de specialitate din Camera Deputaților


Intră acum și în grupul de

Comisia de Agricultură, Silvicultură și Servicii conexe din Camera Deputaților a aprobat, marți, proiectul legii ce permite transferul Parcului Șipote și a Păduricii Zamca la Primăria Suceava.

Contactat de NewsBucovina, deputatul PSD Emanuel Havrici, a declarat că potrivit proiectului aprobat transferul se face cu titlu gratuit.

„Așa cum spuneam și săptămâna trecută, am găsit cea mai bună variantă pentru această lege”, a spus Havrici.

Comisia de Agricultură, Silvicultură și Servicii conexe este comisie raportoare, proiectul legii fiind aprobat în Senat, iar Camera Deputaților ca si cameră decizională urmează aprobe în plen acest proiect de lege.

Miercurea trecută, în conferința săptămânală de presă, primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că proiectul legii prin care se vor putea transfera în administrarea Primăriei Suceava Parcul Șipote și Păduricea Zamca este blocat în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților.

„Suntem blocați la Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților”, a spus Lungu.

El a adăugat că în urma discuțiilor pe care le-a avut acolo s-a spus că trebuie să fie dat teren la schimb, respectiv teren arabil, forestier sau teren accidentat.

„Așa ceva nu este posibil. Noi intenționăm să transferăm 150 de hectare, din care circa 50 de ha în zona Șipote, 100 de ha în zona păduricii Zamca. Primăria Suceava are un minus de 250 de ha de teren. Avem doi-trei ari între blocuri, spații verzi”, a spus Lungu.

El a mai arătat că a avut și el discuții cu un subsecretar de stat care a spus că se cere acest teren la schimb pentru că este fond forestier care urmează să fie predat Primăriei.

Primarul a explicat că a trimis documentele în care Direcția Silvică Suceava arată că suprafețele respective sunt încadrate la categoria 1.4.A. păduri special amenajate în scop recreativ, respectiv păduri-parc.

„Aici avem că sunt păduri-parc”, a spus Lungu.

El a menționat că s-a făcut un inventar la nivelul țării, fiind identificate circa 16.000 de ha de păduri parc care ar putea fi solicitate de administrațiile locale, ceea ce reprezintă enorm de puțin din patrimoniul Romsilva și nu dezechilibrează balanța forestieră a Romsilva.

Tot săptămâna trecută, deputatul PSD de Suceava Emanuel Havrici, membru al Comisiei de Agricultură, Silvicultură și Servicii conexe a declarat că în cazul acestei legi se caută cea mai bună soluție și pentru Suceava.


Intră acum și în grupul de