Guvernul amână investiții importante prevăzute pentru anul 2018 în municipiul Suceava. Împrumutul angajat de Primăria Suceava va putea fi folosit, parțial, în 2019 și 2020. Lungu: Dacă nu ar fi de plâns, e râs


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat, miercuri, în conferința săptămânală de presă, că mai multe investiții importante prevăzute în programul municipiului pentru anul 2018 să fie realizate printr-un credit aprobat de Consiliul Local nu se pot face, sau se vor derula cu viteza melcului din cauză că Guvernul, prin Comisia de autorizare a împrumuturilor locale, nu permite municipiului să folosească banii împrumutați în acest an.

„Comisia de autorizare a împrumuturilor locale ne-a aprobat folosirea acelui credit de 25 de milioane de lei, dar nu în anul 2018, ci în 2019 și 2020. Dacă nu ar fi de pâns, e de râs. Anumite investiții importante pe care le avem la finanțare, gazul metan în Burdujeni sat, parcări în cartierul Europa, modernizarea străzilor Mihail Sadoveanu și Bogdan Vodă, reabilitarea monumentului „Ștefan cel Mare”, investiția de la Colegiul Național Petru Rareș, de la Colegiul „Spiru Haret”, sera floricolă nu se pot face”, a spus primarul.

El a arătat că nu se vor putea folosi banii în acest an, ci abia din 2019.

„Din cele 25 de milioane de lei pe care le-am solicitat ni s-a aprobat folosirea în anul 2019 a sumei de 17,5 milioane de lei, iar restul de 7,5 milioane de lei în 2020”, a spus Lungu.

El a arătat că aceasta este una din cauzele întârzierilor unor proiecte ale municipalității sucevene.

„Iată o cauză, de ce anumite lucrări sunt întârziate, pentru că anumite lucuri nu depind numai de Primărie”, a spus Lungu.

El s-a arătat însă optimist pentru că o parte din obiective sunt deja finanțate din surse interne.

„Mergem cu viteza melcului pentru că nu avem finanțarea necesară”, a spus Ion Lungu.

Procedura pentru accesarea unui credit de 25 de milioane de lei pentru realizarea unui număr de 11 investiții în municipiu a fost începută în 23 februarie, iar  faptul că municipiul Suceava a fost primul din țară care a aprobat bugetul pentru 2018 a permis începerea procedurilor de licitație.

 

Creditul de 25 de milioane de lei va fi obținut pentru o perioadă de 10 ani, cu o perioadă de tragere de trei luni de zile, cu perioadă de rambursare de 30 de rate trimestriale egale.

 

 

 

În caietul de sarcini e prevăzut că nu se plătesc comisioane, iar ROBOR să fie fix de 2,25 la sută, cât a fost înregistrat la sfârșitul anului 2017.

 

Potrivit proiectului de hotărâre sunt propuse spre finanțare drumuri și parcări în cartierul Tătărași, extinderea reţelei de gaz metan în cartierul Burdujeni Sat, precum și în cartierul Tineretului, modernizarea Pieței Burdujeni, modernizarea străzilor Bogdan Vodă și Mihail Sadoveanu, reabilitarea monumentului ecvestru al lui Ștefan cel Mare, un centru de documentare-informare și laboratoare, la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, precum și o sală de gimnastică la Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava, iar alte sume de bani sunt pentru proiectul de reabilitare a sistemului de transport și distribuție a energiei termice, la trei puncte termice, Zamca 4, Obcini 4 și Parc, pentru extinderea rețelei de alimentare cu apă pe strada Traian Țăranu, dar și pentru amenajarea unei sere floricole.


Intră acum și în grupul de