Controlul ASP și CAS la SJA Suceava s-a lăsat cu o serie de măsuri pentru remedierea deficiențelor


Intră acum și în grupul de

Concluzia desprinsă în urma controlului efectuat de ASP Suceava și CAS Suceava la Serviciul Județean de Ambulanță, privind serviciile oferite de această unitate de urgență prespitalicească este una bună, a anunțat luni, în cadrul unei conferințe de presă ing. Adrian Popescu, șef serviciu la ASP Suceava, persoană ce a făcut parte din comisia de verificare. Controlul a vizat serviciile efectuate de către toate cele 7 substații ale SJA Suceava.

Șeful ASP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a declarat că membrii comisiei de control au acordat și “bilele negre”, pentru două situații petrecute la stația de la Suceava, unde ambulanța a întârziat mult prea mult la niște cazuri de urgență majoră. Este vorba de o solicitare făcută în luna mai din Fântânele, unde un copil de 9 luni avea “corp străin intra-bronșic”, ambulanța fiind chemată la 14,20 dar a ajuns la 15,25. Al doilea caz urgent a fost cel al unui sugar de la Pătrăuți, suspect de pneumonie interstițială, ambulanța ajungând la caz cu 55 minute întârziere. “Mi se pare o situație destul de gravă, cel care nu a trimis mașina la timp, trebuie să dea socoteală, mai ales că este vorba de cazuri la copii”, a declarat dr. Lăzăreanu.

O altă neregulă depistată, de data asta la Stația Gura Humorului, este că la o solicitare pentru un caz de urgență majoră, din luna iulie, a fost trimisă o ambulanță declasificată, fără medic și echipament corespunzător, deși în stație erau două ambulanțe și doi medici, justificarea fiind “că așa a considerat medicul coordonator”.  “La caz trebuia să meargă o ambulanță de tip C și un echipaj conform gradului de urgență respectiv, dar nu s-au asigurat mijloacele necesare urgenței. S-au contractat tarife pentru urgență mai mari, și au trimis ambulanțe de tip A1 sau A2. De aceea CAS a luat măsuri și a declasificat serviciul respectiv, care va fi plătit mai puțin”, a precizat șeful ASP Suceava.

Verificările din teren, făcute inopinat, chiar și în timpul nopții, au mai scos la iveală că unele ambulanțe nu aveau dotarea conform gradului de urgență pe care trebuia să-l asigure. De exemplu, o ambulanță de tip C, pentru cazuri urgente nu avea defibrilator.

Șeful ASP Suceava a mai menționat că din punct de vedere al managementului resurselor umane, la SJA se observă îmbunătățiri, fiind mai puține concedii medicale și fără plată. De asemenea, nu au existat discrepanțe în organizarea și executarea serviciului pe ture.
 


Intră acum și în grupul de