Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, mesaj cu tâlc la Putna: Ștefan cel Mare a a făcut alianțe cu condiția ca țara lui să fie respectată, credința ortodoxă să nu fie atinsă și pământul țării să nu încapă pe mâna străinilor. Măritul Ștefan ne spune că Moldova în vremea lui era întreagă, iar acum ea este sfâșiată și o dorește întreagă în interiorul României


Intră acum și în grupul de

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, a transmis, luni, de la Putna, cu prilejul sărbătorii Sf. Ștefan cel Mare, hramul mănăstirii, că Sf. Ștefan cel Mare și-ar dori ca Moldova să redevină întreagă în granițele României și a subliniat că alianțele pe care acesta a fost obligat să le facă erau condiționate ca țara lui să fie respectată, credința ortodoxă să nu fie atinsă și pământul țării să nu încapă pe mâna străinilor.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a evocat în predica sa personlitatea marelui domnitor al Moldovei și a spus că Sf. Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt a ținut cont de trei lucruri: credința în Dumnezeu, iubirea față de neamul său și atașamentul față de valorile familiei.

„A trăit într-o perioadă complicată. Moldova, deși era întreagă era totuși o țară mică față de cum erau vecinii și a fost obligat să facă alianțe, uneori chiar de vasalitate, dar alianțele sale erau întotdeauna dependente de trei lucruri: ca țara lui să fie respectată, credința ortodoxă să nu fie atinsă și pământul țării să nu încapă pe mâna străinilor”, a spus înaltul ierarh al Bisericii Ortodoxe Române.

IPS Teofan a subliniat că sistemul de alianțe pe care domnitorul Ștefan cel Mare le-a stabilit, uneori a acceptat, nu ușor, să renunțe la o parte din starea de suveranitate a Moldovei, dar niciodată nu a îngăduit ca țara să nu fie liberă și prosperă.

„În al doilea rând a avut conștiința că și frații munteni și frații ardeleni fac parte din același neam chiar dacă a experimentat multe tristeți în relația sa cu muntenii, cu românii din Valahia, încercând de nenumărate ori să așeze pe tronul Țării Românești oameni care să fie de același duh cu el. Cu toate acestea a încercat pe toate căile să țină legătura cu cei de dincolo de Milcov, iar cu românii de dincolo de Carpați pe care îi știa sub jug străin și neortodox a încercat să-i ajute, să le trimită preoți, să le trimită manuscrise cu slujbă bisericească”, a adăugat IPS Teofan.

Mai mult, mitropolitul Moldovei și Bucovinei a arătat că, tot în cadrul atașamentul față de neamul său. Ștefan cel Mare, a considerat că două lucruri sunt esențiale: să zidească cetăți militare și cetăți ale credinței și că a fost convins că, având pe de o parte o armată bine înzestrată și pe de altă parte ajutorul lui Dumnezeu prin sfintele slujbe săvârșite în multele biserici pe care le-a construit, măritul Ștefan știa că va primi lucrarea pentru care a fost așezat pe tronul Moldovei.

„Măritul Ștefan ne spune deasemenea că să avem grijă de neamul în care Dumnezeu ne-a binecuvântat să trăim și să-i aparținem, ne cheamă la rugăciune și la determinare în viețuirea noastră să înțelegem că Moldova în vremea lui era întreagă, iar acum ea este sfâșiată și o dorește întreagă în interiorul României”, a mai spus IPS Teofan.

Mii de persoane participă, luni, la Mănăstirea Putna la slujba oficiată cu prilejul sărbătorii Sf. Voievod Ștefan cel Mare oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de IPS Mitrofan, Mitropolit de Lugansk și Alchevsk, IPS Pimen Suceveanul, Arhepiscopul Sucevei și Rădăuților, PS Macarie episcopul Europei de Nord, IPS Teodosie Tomitanul, Arhiepiscopul Tomisului, PS Damaschin Dorneanul episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și un sobor de preoți.(T.B.)


Intră acum și în grupul de