Flutur, la Siret: Am trecut de jumătatea Anului Centenar și Guvernul nu a finanțat niciun proiect pentru Bucovina din cele 100 depuse pentru Centenar. Avem obligația să spunem tare Bucureștiului care a fost rolul Bucovinei în Unirea cu Țara


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, sâmbătă, la Siret, unde s-au desfășurat manifestări cu prilejul Caravanei „Zestrea Bucovinei” că Guvernul nu a finanțat niciun proiect pentru Anul Centenar în Bucovina, provincie care s-a unit cu Țara în urmă cu o sută de ani.

El a spus că Siret, fostă capitală a Moldovei 44 ani  avut un rol extrem de important în Unirea din 1918 și că Caravana „Zestrea Bucovinei” a poposit la Siret pentru că a fost extrem de important rolul Siretului în urmă cu 100 de ani.

„Avem o obligație morală față de copiii și urmașii noștri să arătăm ce a fost acum o sută de ani, istoria adevărată, nu cea trucată de comuniști la un moment dat”, a spus Flutur.

El a adăugat că Bucovina, când s-a unit cu Țara a avut o zestre excepțională, de la oameni de cultură, oameni de știință, până la industriași, bancheri.

„Gândiți-vă că acum 100 de ani teritoriul nostru avea cadastru. Căile ferate erau destul de bine dezvoltate, dar din păcate, unele, astăzi, nu funcționează, dintre cele care funcționau acum 100 de ani. Suceava avea casă de apă, uzină electrică, iar noi, astăzi, trebuie să ne punem foarte serios problema dacă ne ridicăm la ceea ce se făcea acum 100 de ani în Bucovina”, a spus președintele Flutur.

El a subliniat că este nevoie ca și cei din Capitală să afle că Bucovina a venit cu o zestre importantă în România.

„Mai avem o obligație: Să spunem tare Bucureștiului care a fost rolul Bucovinei în Unirea cu Țara. Poate că o să ne audă și să ne bage în seamă mai mult pentru că a trecut jumătate de an și în ceea ce privește Programul Centenar am făcut noi ce am putut și am făcut multe. Mulțumesc primarilor, de Siret, Dorna, Rădăuți, Câmpulung, Humor și toți ceilalți primari Fălticeni, Suceava, dar Bucureștiul a fost absent. Niciun ban nu au finanțat în calendarul Centenar. Sperăm, de aici încolo, să se întâmple ceva. O să ne descurcăm și singuri însă mesajul de la Suceava trebuie să fie un mesaj de unitate”, a spus Flutur,

Președintele CJ Suceava a mai arătat că are sufletul neîmpăcat când se vorbște de jumătate de Bucovină pentru că cealaltă nu este acasă.

El a explicat că județul Suceava a depus o sută de proiecte pentru Centenar,  de la Sala Unirii în Palatul Administrativ care a fost respinsă sau modernizarea Vămii Siret pentru că e o rușine cum arată mai ales că e poartă de intrare în UE, sau modernizarea E 85 până în Siret ori redeschiderea liniilor ferate, Dornești-Siret, Rădăuți-Putna, Modovița-Vama, care ar fi trebuit să fie funcționale în Anul Centenar. (N.B.)


Intră acum și în grupul de