Intră acum și în grupul de
La Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina, în sala de expoziții temporare, a fost lansată vineri, oficial medalia aniversară “Cernăuți-600”. Tot în același cadru a fost deschis oficial Simpozionul național “Artă și Civilizație Medievală”, aflat la ediția a XV-a, organizat împreună cu Facultatea de Istorie Geografie a Universității “Ștefan cel Mare” Suceava. Decanul acestei facultăți, prof. univ. dr. Ștefan Purici, a ținut să declare la inaugurare că există deja manifestări consacrate pe care Complexului Muzeal Bucovina le desfășoară de ani buni în colaborare cu universitatea, exprimându-și speranța că acestea se vor materializa în niște volume cu valoare științifică. Prima parte a simpozionului s-a desfășurat vineri la Casa Prieteniei, moderatori fiind dr. Tereza Sinigalia, din București, și dr. Rodica Popovici, din Iași. Dintre lucrările prezentate menționăm “Crucile relicvar din nordul Bucovinei”, de dr. Serghei Pivovarov, Cernăuți, “Despre locul unde a fost înmormântat Petru I”, aparținând grupului de cercetători din București cuprinzând pe dr. Adrian Bătrâna, arh, Gheorghe Sion, dr. Nicolae Mirițoiu, dr. Georgeta Cardos, prof. dr. Alexandru Rodewald, “Preliminarii în investigarea pielii de legătorie”, prezentată de dr. Doina Maria Creangă, Suceava.
Lucrările simpozionului continuă și sâmbătă, tot la Casa Prieteneiei, de la ora 9, moderatori fiind dr. Mircea D. Matei, București, și dr. Ioan Mitrea, Bacău. Dr. Paraschiva Victoria Batariuc, Suceava, și Niculina Dinu, Brăila, vor vorbi despre “Ceramica otomană de stil «Baba Nakkaș» de la Curtea Domnească din Suceava, dr. Ștefan S. Gorovei, de la Iași, „Despre începuturile Mănăstirii Moldovița”, dr. Ana Boldureanu,Chișinău – “Un tezaur de monede otomane și crimeene provenit din Bugeac”.
Simpozionul reunește anul acesta circa 20 de istorici, arheologi, cercetători din țară, din Republica Moldova și Ucraina.
Intră acum și în grupul de