Viitorul Europei în dezbatere la Fălticeni. Ministrul Afacerilor Europene: Este important să se desfășoare dezbateri și într-o localitate mai mică, prosperă, care se dezvoltă. Cred că deciziile trebuie luate prin participarea tuturor, nu doar acolo, la 2000 de kilometri distanță, la Bruxelles


Intră acum și în grupul de

Câteva zeci de persoane, majoritatea oficiali, au participat, luni, la Fălticeni, la o dezbatere privind viitorul Uniunii Europene la care a fost prezent ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, care a explicat că este important ca toate vocile să fie auzite, inclusiv cele din localități mai mici, cum e Fălticeni.

La această dezbatere au participat prefectul Mirela Adomnicăi, rectorul USV, prof.univ. Mihai Dimian, președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, președintele Pro România Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, fost europarlamentar, senatorul PSD Virginel Iordache, deputatul PSD Maricela Cobuz, deputatul PSD Alexandru Rădulescu, primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, precum și reprezentanții instituțiilor din cadrul MAI, dar și ale unor instituții deconcentrate din județ.

Ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, a explicat că aceste consultări au fost lansate în data de 9 mai, de Ziua Europei și se vor desfășura în toate regiunile de dezvoltare, precizând că aceste consultări vor fi preluate, la final, într-un raport care va fi prezentat și susținut în fața tuturor partenerilor europeni la sfârșitul acestui an și vor genera un element central al președinției României la Consiliul Uniunii Europene, privind o declarație privind viitorul UE.

El a spus că aceste consultări vor avea un rezultat concret care va fi vizibil cu ocazia summit-ului găzduit de România, dar mai ales cu ocazia unui document central care ar urma să fie adoptat, în iunie anul viitor, respectiv Agenda liderilor europeni pentru următorii cinci ani.

Ministrul a arătat că dorința este legată de o debirocratizare a accesului la politica europeană, la dezbaterea europeană, la informația europeană.

„Când mergi la Bruxelles trebuie să ai în spatele tău oameni, consultările pe care le-ai avut, un mesaj”, a subliniat Negrescu menționând că mesajul Președinței României este „Coeziunea, o valoare comună europeană”.

Potrivit acestuia, mesajul Președinției României se referă la nevoia de unitate, de colaborare între state și respect și să nu mai existe concepția de cetățeni de grad secund ai UE, să nu mai existe dublu standard, să existe o implicare a tuturor, ceea ce înseamnă reducerea decalajelor de dezvoltare, fiind subliniată nevoia de convergență economică, socială și teritorială, principiu care este menționat în Tratatele UE încă de la început.

„E bine ca această dezbatere despre convergență și reducerea decalajelor să se desfășoare aici în regiunea NE și este important să se desfășoare în Suceava și nu doar în localitățile mari, ci într-o localitate mai mică, prosperă, care se dezvoltă. De aceea am făcut această dezbatere aici, la Fălticeni. Cum a spus domnul senator (n.r. Ioan Stan) foarte bine, am făcut și înainte dezbateri și la Suceava și la Rădăuți și în alte părți din țară pentru că noi vrem să dăm șansa tuturor să-și facă auzită vocea”, a mai declarat ministrul.

El a mai spus că deseori a purtat discuții cu cei care s-au născut într-o Românie europeană și a constatat că aceștia nu văd un alt tip de Românie, nu văd posibilitatea să existe o Românie care să nu fie în UE și nu-și imaginează o lume fără UE.

„Din păcate există forțe în Spațiul Comun care astăzi promovează un alt tip de mesaj cum că nu ar trebuie să existe fonduri structurale, care spun că Politica Agricolă Comună trebuie să fie reformată, care spun că subvențiile primite de agricultori n-ar trebui să mai existe și fiecare stat să se descurce singur, care spun că e mai bine să ne concentrăm pe propriile noastre interese decât să vorbim de ceea ce putem face împreună. Ori, România trebuie să vină cu un alt tip de mesaj”, a spus ministrul.

El a menționat că acum se vorbește de o alocare potențială de 27 de miliarde de euro în exercițiul financiar viitor pentru România și se vorbște de aproximativ 370 de miliarde de euro alocați pentru politica de coeziune la nivel european care rămâne principala politică comună.

Ministrul a anunțat că în anul Președinției României la Consiliul UE vor fi organizate foarte multe evenimente în țară, o mare parte în regiunea Nord Est și că în Suceava vor fi organizate mai multe reuniuni.

„Am vrut să transmitem prin acest mesaj că fiecare cetățean poate participa la această discuție. Această Președinție nu este doar a unora, este a tuturor, este a fiecărui cetățean european, fiecare cetățean român. Este un mesaj care trebuie să fie susținut pentru că trebuie să schimbăm această logică. Cred că deciziile trebuie luate prin participarea tuturor nu doar acolo la 2000 de kilometri distanță, la Bruxelles, ci peste tot pentru că toată lumea aparține UE. Chiar dacă aici vorbim de frontiera de est a Uniunii Europene și această zonă europeană trebuie să-și facă auzită vocea la Bruxelles și mai ales Bruxelles trebuie să și asculte de mesajul care vine de aici”, a explicat ministrul.

El a mai spus că regiunea nord excelează la atragerea de bani europeni și că i-ar face plăcere ca acest mesaj să se audă mai mult în Europa și să se știe că această regiune a avut carențe de dezvoltare istorice care s-au mai redus, dar când se vorbește de bani europeni aceștia au fost foarte utili.

Pentru fiecare euro investit s-au generat aproximativ trei euro în economia zonelor care primesc aceste resurse, a precizat Negrescu care a adăugat că s-au creat zeci de mii de locuri de muncă, s-au creat noi oportunități, s-au creat noi IMM-uri, s-au refăcut drumuri.

„Când ne gândit la apartenența la Uniunea Europeană trebuie să realizăm beneficiile acestei apartenențe și să ne gândim cum să facem ca pe viitor această apartenență să aducă rezultate și mai pozitive”, a spus ministrul.

Negrescu consideră că Uniunea Europeană va trebui să nu mai lase pe nimeni în urmă, element esențial în construcția viitoare a UE.(T.B.)


Intră acum și în grupul de