Alegeri parlamentare 2008 : O penibilă abureală electorală marca Băișanu. Sau: cu legea direct în gard


Intră acum și în grupul de

* Băișanu: între reinventarea roții și crasa ignoranță

      În România, aspectele referitoare la punerea în aplicare (executare) a hotărârilor judecătorești sunt reglementate de Codul de Procedură Civilă (în „Cartea V”, întitulată „Despre executarea silită”), promulgat la 11 septembrie 1865 și pus în aplicare începând cu 1 decembrie 1865. De atunci, Codul a fost mereu îmbunătățit și modificat, pentru a corespunde cerințelor societății, de către juriști de marcă ai României, avocați, judecători și profesori universitari de drept.

      Pentru specialiștii în drept, modificarea procedurii executării silite, perfecționată pe parcursul a aproape 150 de ani, este un act de domeniul imposibilului. Nu este la fel și pentru domnul Băișanu, candidat pentru deputăție din partea PNL, care vrea să săvârșească acest lucru printr-o lege pe care a copt-o peste noapte. Cum o „lege a executării hotărârilor judecătorești” există deja în România, asistăm, astfel, fie la o reinventare a roții, de dragul campaniei electorale, fie la o probă de ignoranță crasă (situație în care domnul menționat are convingerea că lucrurile despre care nu are habar chiar nu există). 

     

    * Din motive electorale, Băișanu vrea să îngrădească accesul cetățenilor la justiție

      Din motive care țin de respectarea Constituției României și a Convenției Europene a Drepturilor Omului, precum și în condițiile alinierii României la acquis-ul comunitar, această procedură a executării silite este foarte complexă. Așa se explică dimensiunea invocatei „Cărți V”. A scurta sau a sări anumite etape ale procedurii doar pentru a atinge un scop (acela de a pune în aplicare de îndată o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă) echivalează cu a dinamita din temelii întreg sistemul de drept actual și, mai grav, cu a îngrădi accesul cetățenilor la justiție.

      Domnul Băișanu a aflat abia de curând că opunerea la o executare se pedepsește. Putem detalia. Potrivit art. 271 alin. 1 Cod Penal, constituie infracțiune „împotrivirea la executarea unei hotărâri judecătorești, prin amenințare fată de organul de executare sau prin acte de violență". În cea de a doua formă, infracțiunea constă, potrivit alin. 2 al textului, în „împiedicarea unei persoane de a folosi o locuința sau parte dintr-o locuință sau imobil, deținute în baza unei hotărâri judecătorești". În această formă, infracțiunea este mai gravă, potrivit alin. 3 din art. 271 Cod Penal, dacă fapta este săvârșită prin amenințare sau violență. În cea de a treia formă, infracțiunea constă, potrivit alin. 4 din art. 271 Cod penal, în „nerespectarea hotărârilor judecătorești, prin sustragerea de la executarea măsurilor de siguranță prevăzute în art. 112 lit. c si d Cod penal".

      Codul Penal prevede sancțiuni drastice pentru cei care sunt găsiți vinovați. Să exemplificăm. Infracțiunea de nerespectare a hotărârilor judecătorești, în forma prevăzută în art. 271 alin. 1 Cod Penal, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, când fapta se realizează prin amenințare, și de la 1 la 7 ani, când fapta se realizează prin acte de violență. În cea de a doua formă (art. 271 alin. 2), infracțiunea se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă și, respectiv, cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, când fapta se săvârșește prin amenințare, și închisoare de la 1 la 5 ani, când se săvârșește prin acte de violență (art. 271 alin. 3 Cod Penal). Nerespectarea hotărârilor judecătorești în forma prevăzută în art. 271 alin. 4 se pedepsește cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă. 

     

    * Propunerile lui Băișanu pot atrage sancțiuni din partea forurilor europene

      Important este faptul că întreaga „Carte V”, despre care vorbeam mai sus, respectă Constituția României și Convenția Europeană a Drepturilor Omului. În ipoteza în care s-ar proceda la executarea de urgență a hotărârilor judecătorești, așa cum propune domnul Băișanu, aceste documente fundamentale pentru statul de drept ar fi brutal încălcate, lucru care ar putea conduce, în eventualitatea unor plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, la sancționarea Statului Român.

      Dacă cineva și-ar face timp să-l ia în serios pe domnul Băișanu, ar ajunge la o sigură concluzie: aceea că un aspirant la fotoliul de deputat vine cu un proiect de lege ce nu face altceva decât să pună într-o postură nefavorabilă Statul Roman. Parcă nu ar fi îndeajuns de multe procese pe rolul instanței europene!…. 

     

    * Băișanu exploatează electoral nemulțumirile oamenilor

      Să o spunem direct, fără ocolișuri: există nemulțumiri legate de întârzierea punerii în aplicare a unor hotărâri judecătorești privind retrocedarea terenurile agricole, îndeosebi la nivelul populației din mediul rural. Dar, acestea nu pot fi motive suficiente pentru a încălca documente și principii fundamentale. Cum spune o vorbă din popor, „pentru un purice nu dai cămașa pe foc”. Dar, este evident faptul că domnul Băișanu nu vine cu această inițiativă de dragul nemulțumiților, ci vrea doar să exploateze electoral nemulțumirile. Și o face în stilul său deja cunoscut: în mod demagogic, venind cu o așa-zisă lege care încalcă legile fundamentale menționate.

      În fine, nu putem trece indiferenți peste sintagma „sentințele civile și judecătorești” folosită impropriu în context. Îl informăm pe domnul Băișanu că hotărârile date de către instanțele din România sunt următoarele: sentințele, care soluționează fondul cauzei în prima instanță, și deciziile, care soluționează apelul, recursul și recursul în interesul legii. Din formularea domnului Băișanu înțelegem că inovația sa juridică presupune scoaterea din Codul de Procedură Civilă căile de atac, atât cele ordinare, cât și cele extraordinare. 

      Îi recomandăm  domnului Băișanu, fără intenția de a-i aduce vreun afront, să se înscrie la o facultate de drept pentru a deprinde aspectele teoretice elementare fără de care nimeni, nici chiar un fost subprefect și prefect de șase luni, nu ar trebui să își permită să formuleze propuneri legislative. Și îi urăm, în final, să nu ajungă vremea în care să fie judecat după legile pe care le propune pentru ceilalți. Să nu uite celebrul dicton: „veți fi judecați așa cum voi îi judecați pe alții”. Atenție, domnule Băișanu, la astfel de inițiative! Dacă veți ajunge odată să fiți judecat după ele?

                                          Biroul de presă al PD-L Suceava


Intră acum și în grupul de