Nechifor acuză alocări insuficiente pentru refacerea infrastructurii afectate de inundații: Ce să facă o Primărie cu 1000 de lei? Cheltuielile administrative pentru a include 1000 de lei în buget pot fi mai mari


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației județene Sucea a Pro România, deputatul Cătălin Nechifor, a acuzat, marți, alocările insuficiente de la Guvern pentru refacerea infrastructurii afectate de inundații din județul Suceava.

Deputatul a spus într-o conferință de presă că este foarte mult de refăcut atunci  când sunt viituri, inundații, iar pagubele sunt destul de grave.

El a arătat că, la fel ca și în alți ani, fenomenele de vară cu averse puternice, probabil și pe fondul că s-a tăiat foarte mult în pădure, au creat foarte multe pagube.

Nechifor a remarcat că s-au făcut, în timp scurt, acele evaluări în teren, dar a subliniat că nu poate fi mulțumit de faptul că până acum s-au alocat destul de puțini bani pentru a reface infrastructura care a fost afectată, fiind afectate poduri, podețe, drumuri, apărări de maluri, dar că au fost afectate foarte și multe gospodării.

„Guvernul nu a reușit să acorde în totalitate sumele de bani necesare”, a spus liderul sucevean al Pro România.

El consideră că împărțirea pe care a făcut-o Guvernul nu ține cont de realități pentru că sunt alocări disproporționate, de sută la sută pentru unele localități, dar că sunt și localități care au primit „fix zero”, sau 1000 de lei sau 2000 de lei.

Nechifor a explicat că din punct de vedere practic, tehnic, logistic, este complicat să operezi acei 1000 de lei într-un buget local pentru că trebuie să se convoace ședință a Consiliului local, să fie puse la dispozițiile documentațiile multiplicate, iar costurile administrative poate depășesc mia de lei alocată.

„De ce nu găsim o formulă să dăm o sumă consistentă?” a întrebat deputatul.

El a arătat că sunt foarte multe localități afectate, iar alocările sunt de zero lei sau spre zero la Câmpulung Moldovenesc, Cajvana, Solca, Vicovu de Sus, sau Dolhasca, iar foarte multe localități afectate au primit foarte putini bani.

Nechifor a mai spus că din câte a înțeles Guvernul încearcă să finanțeze aceste distrugeri din Fondul de Solidaritate al UE, iar această formulă înseamnă că banii vor veni anul viitor, dar că lucrările trebuie făcute acum.

Deputatul a arătat că o zonă de circa 150.000 de locuitori este afectată de faptul că podul de la Milișăuți este închis circulațiai și crede că trebuie găsite soluții alternative, acuzând că nu au fost făcute comunicări publice privind modul pe unde să se circule.

El și-a exprimat surprinderea că nu s-a promovat traseul pe drumul județean care leagă Mihoveni de Todirești care poate scoate traficul rutier spre Rădăuți pe un drum total modernizat în perioda când era el președinte al CJ Suceava.

„Sunt variante alternative care trebuie să fie făcute publice”, a spus Nechifor care crede că administratorul de drum ar trebui să pună panouri de mari dimensiuni privind rutele care se pot folosi.

„Sper ca Guvernul să înțeleagă ca maxim săptămâna viitoare să aloce bani, iar dacă vor să facă decontare prin FSUE să o facă ulterior pentru că o tergiversare ne va audce în situația ca iarna să ne prindă cu infrastructură distrusă”, a conchis Cătălin Nechifor.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de