Conflicte între Instituția prefectului și Inspectorul școlar general


Intră acum și în grupul de

IȘJ Suceava este acuzat de Prefectura Suceava că la Școala Știrbăț nu sunt efectuate lucrări pentru încălzirea termică a clădirii. După alegerile locale, după instalarea în funcție a primarului comunei Udești, acesta a dat o hotărâre ilegală prin care retrăgea dreptul de semnătură ca ordonator terțiar de credite directorului școlii din Știrbăț, deși conform legii, directorul unei unități școlare are acest drept. „Ne-a făcut o adresă oficială prin care cerea schimbarea directorului, între ei existând un conflict personal și nu instituțional. Cererea nu am onorat-o pentru că nu pot schimba un director după bunul plac al unora sau altora, întrucât directorul respectiv a dat un concurs. Nu am motive să o schimb sau să o dau afară”, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă inspectorul școlar general al IȘJ Suceava, Petru Carcalete. 

Acesta a mai spus că IȘJ dorind să transfere bani pentru școala din Știrbăț a constatat că „Trezoreria refuză la indicațiile primarului din Udești”. Șeful IȘJ Suceava a adăugat că într-un colegiu prefectural, fostul prefect de Suceava, Alexandru Băișanu, l-a luat la întrebări pe această temă. „M-a întrebat de ce nu am transferat banii la comuna Udești, iar eu am spus că banii trebuie transferați la școală și nu la primărie, pentru că altfel e deturnare de fonduri. Îmi cerea să fac o ilegalitate și eu nu am vrut să fac”, a afirmat Petru Carcalete.

Potrivit acestuia, conflictul a degenerat, primarul a fugărit constructorul din comuna Udești, iar constructorul respectiv a încercat să cesioneze lucrarea altui constructor pentru că nu se putea înțelege cu edilul. Totuși în urma acestui conflict cei care au de suferit sunt copii, care îngheață de frig în clase.

„Contractul a fost încheiat de constructor cu primăria și nu cu ISJ. Acuzarea a venit către ISJ Suceava din motiv că inginerul Văidean este diriginte de șantier la lucrare. E o simplă speculație, el e unul din cei peste 100 de diriginți autorizați din județul Suceava, are dreptul legal de a face dirigenție de șantier.

Este angajat de școală și nu de IȘJ pentru șantierul de la Știrbăț. Dacă ar fi fost lucrarea IȘJ, chiar este indicat ca dirigintele de șantier să fie angajat la ISJ Suceava, căci dacă nu avea, atunci se apela la un diriginte de șantier autorizat. Nu există un conflict de interese așa cum se întreba, chipurile, actualul prefect. Constat că e mai mult o slugă a domnului Băișannu decât prefect”, a ținut să puncteze șeful IȘJ Suceava.

Acesta a respins și ideea că la această unitate de învățământ nu s-au ținut cursuri din cauza frigului. „Am verificat dacă la Școala Știrbăț s-au făcut cursuri așa cum comenta dimineață prefectul. Prezența la școală a fost de 80 la sută, dovadă stau și notele cu data de ieri în cataloage”, a spus șeful IȘJ Suceava.

O altă școală cu probleme de încălzire, punctată de prefectul de Suceava, Ovidiu Doroftei este cea din Voievodeasa. „Legat de Școala de la Voievodeasa, aceasta se realizează printr-un program PRIS, iar ISJ Suceava nu are nici o treabă. Acest program se derulează printr-o agenție de pe lângă MEdCT, contractele de execuție sunt semnate cu acea agenție, nu cu ISJ sau cu școala din Voivodeasa. În acel program se prevede ca utilitățile să fie făcute de autoritățile locale. Tot ce scrie acolo a fost executat, autoritățile locale urmau să-și facă datoria, respectiv asigurarea încălzirii prin centrală și amenajarea curții interioare”, a menționat Petru Carcalete.

„A amesteca minciunile cu adevărul, astfel încât tot ce a rezultat din acea știre este fals” , a mai spus șeful IȘJ Suceava.

Referindu-se la informațiile solicitate de Prefectura Suceava, în urmă cu 9 zile , privind stadiul de executare a lucrărilor de reabilitare a școlilor din județ cu fondurile transmise de Guvern, șeful IȘJ a precizat că datele sunt prelucrate acum și că vor ajunge pe masa prefectului joi. Acesta a spus că, întocmirea documentului durează întrucât „s-au solicitat date prin care trebuie consultată arhiva ca să dăm un răspuns corect, nu după ureche”. Prefectul de Suceava a avertizat conducerea IȘJ Suceava că riscă o amendă de până la un miliard de lei vechi, în cazul în care nu va transmite informarea „cu celeritate”. 

Șefii celor două instituții au întrat într-o adevărată polemică în ceea ce privește această expresie. „Am solicitat în scris IȘJ această situație, iar faptul ca Inspectoratul nu a binevoit nici până în prezent să dea un răspuns, îmi ridică un mare semn de întrebare: ori domnul inspector general nu înțelege termenul în care a fost făcută solicitarea și în acest sens doresc să îi definesc în mod public termenul celeritate – iuțeală, repeziciune, ori nu înțelege că legea îl obligă pe prefect să solicite astfel de situații și că instituțiile publice sunt obligate să răspundă cu celeritate”, a spus marți, într-o conferință e presă prefectul Doroftei.

Replica șefului IȘJ Suceava a venit miercuri dimineață: “Știam cuvântul celeritate când el nici nu era născut, dar cred că sensul cuvântului nu-l cunoaște dumnealui”.   


Intră acum și în grupul de