Intră acum și în grupul de
Toate cele 4.439 de doze de vaccin necesare pentru vaccinarea gratuită împotriva virusului Papilloma human – HPV, virus asociat cu 96% din cancerele de col uterin solicitate de Autoritatea de Sănătate Publică Suceava de la Ministerul Sănătății au fost distribuite în județ. Numărul de doze coincide cu numărul de fete aflate în clasa a IV- a în județ, cărora li se adresează campania.
Șeful ASP Suceava, Alexandru Lăzăreanu a recunoscut că și în județul Suceava se întâmpină dificultăți privind administrarea vaccinului, unii părinți refuzând ca fetele lor să fie vaccinate.
„La Școala generală nr. 1 din Suceava din 30 de mame doar una a fost deacord cu vaccinarea fetiței. Medicii le explică părinților beneficiile acestui vaccin. Dacă părinții vor semnează un tabel iar dacă nu vor semnează o declarație tip prin care refuză vaccinarea. Avem ecouri că mai sunt și alte localități unde părinții refuză imunizarea. Nu ar trebui. Ministerul nu și-ar da girul dacă nu ar fi sigur. Vaccinarea se face la vârste mici pentru a stimula corpul să producă anticorpii necesari imunizării”, a declarat miercuri, șeful ASP Suceava, Alexandru Lăzăreanu, precizând că prima etapă de vaccinare se încheia la sfârșitul săptămânii iar fetele vaccinate vor intra în cea de a doua etapă în perioada 12-16 ianuarie și apoi a treia, în perioada 19- 23 mai, imunizarea completă făcându-se în 3 etape.
Doctorul Lăzăreanu a recunoscut că pot apărea și reacții adverse ca la orice vaccin cum ar fi înroșirea locului administrării, învinețire, durere, inflamare, febră, mică infecție la locul înțepăturii iar una dintre componentele vaccinului pot favoriza reacții alergice ce pot ajunge până la șoc anafilactic. „Medicii vin la vaccinare cu trusele de prim ajutor pentru tratamentul șocului anafilactic dacă apare”, a precizat șeful ASP Suceava. Acesta a mai spus că beneficiile sunt mult mai mari decât reacțiile adverse, dacă se i-a în considerare că în România mor zilnic 6 femei de cancer de col uterin.
Alexandru Lăzăreanu a mai spus că în 17 țări din Uniunea Europeană, printre care și Germania, Marea Britanie, Franța, Italia, Spania au introdus deja gratuit vaccinul împotriva cancerului de col uterin în calendarele naționale de vaccinare iar în urma administrării a peste 30 de milioane de doze de vaccin în întreaga lume la femeile și fetele peste 9 ani a fost demonstrat că vaccinul are un profil de siguranță foarte bun.
Intră acum și în grupul de