Sfântul Prooroc Zaharia și Dreapta Elisabeta, părinții Sfântului Ioan Botezătorul


Intră acum și în grupul de

Sfântul Prooroc Zaharia și Dreapta Elisabeta sunt sărbătoriți de Biserica noastră în fiecare an, la data de 5 Septembrie. Ei sunt părinții Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Sfântul Zaharia era preot la Templul din Ierusalim. Tămâind la slujbă, Sfântul Zaharia a fost înștiințat de Sfântul Arhanghel Gavriil că mila lui Dumnezeu e mare și că va avea urmaș al cărui nume va fi Ioan. S-a îndoit Zaharia de cele auzite, gândindu-se că femeia sa, Dreapta Elisabeta e stearpă și mai ales că sunt amândoi bătrâni. A fost pedepsit cu muțenie Proorocul până în clipa în care s-a născut pruncul Ioan și, în chip minunat, i s-a dezlegat limba și a proorocit în fața tuturor că fiul său se va numi Ioan și că va fi „prooroc al Celui Preaînalt”, mergând înaintea feței Domnului ca să gătească căile Lui.

Minunea zămislirii pruncului Ioan s-a răspândit în toată țara și bucuria s-a desăvârșit în momentul  Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos din Sfânta Feciara Maria, rudenia Dreptei Elisabeta.

Regele Irod a dat porunca aprigă de a se ucide toți pruncii de până la doi ani. Sfânta Scriptură relatează fuga Familei Sfinte în Egipt. Din Sfânta Tradiție știm că Dreapta Elisabeta a luat pe pruncul Ioan și s-a ascuns într-o peșteră, dincolo de Iordan, scăpând viața micuțului de cruzimea călăilor trimiși de Irod.

Sfântul Zaharia a fost omorât între Templu și Altar din porunca aceluiasă Irod care nu putea suporta că i-a scăpat din mână viața pruncului Ioan, a cărui naștere a fost vestită în tot regatul de oamenii minunați de cele întâmplate. Astfel a sfârșit viața pământească Proorocul Zaharia împreună cu cei 14000 de prunci martiri.

Dreapta Elisabeta a trecut la cele veșnice exact la 40 de zile după ce soțul ei, preotul Zaharia, a părăsit lumea pământească pentru lăcașurile cerești.

Sfinții Zaharia și Elisabeta sunt model de părinți responsabili și jertfitori, de credință și iubire.

prof. Justinian – Remus A. Cojocar


Intră acum și în grupul de