Nemulțumire la SJA pentru că modulele SMURD ajung la accidente înaintea ambulanțelor


Intră acum și în grupul de

După ce a lăudat înființarea celor trei Servicii Mobile de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) la Suceava, Siret și Vatra Dornei, directorul Serviciului Județean de Ambulanță dr. Daniel Martiniuc a declarat că “s-au acumulat disfuncții” în ce privește colaborarea cu SMURD. Nemulțumirea a apărut după ce modulele SMURD au ajuns la accidente înaintea ambulanțelor. Trebuie precizat că unul din criteriile după care CAS Suceava decontează serviciile prestate de Serviciul Județean de Ambulanță Suceava este și cel al timpului în care se ajunge la destinație. De altfel, în urma unui control realizat la începutul lunii trecute de CAS Suceava și ASP Suceava privind serviciile oferite de această unitate de urgență prespitalicească, au fost depistate o serie de nereguli printre care și depășirea nepermis de mult a timpului în care s-a ajuns la niște cazuri de urgență.

Cum SJA este plătită de CAS și în funcție de numărul de servicii prestate, apariția SMURD-urilor înaintea lor la locurile accidentelor, operativitatea fiind una din atribuțiile acestor module, a început să nu le mai convină ambulanțierilor suceveni. 

Directorului SJA nu îi cade bine faptul că modulele SMURD odată ajunse la locul accidentului, conform atribuțiilor preiau răniții pentru a-i transporta de urgență la spital, iar ambulanțele ajunse în urma modulelor trebuie să se întoarcă în spatele acestora, fără pacient.Daniel Martiniuc spune că acest serviciu “trebuie să se supună în primul rând legislației în vigoare cu privire la asistența medicală de urgență prespitalicească” și că „nu este corect, ca și în armată, unde există o subordine și în sistemul medical există, echipajul medical al ambulanței fiind superior echipajului SMURD”.

Conflictul a răbufnit în urma unui accident petrecut în la mijlocul săptămânii pe raza comunei Bosanci, când în urma unei coliziuni dintre un camion și o căruță, a fost rănit grav căruțașul. „În momentul când tu ai personal medical și pleci cu pacientul nu se pune problema că au avut bună credință. Ei sunt răspunzători cel puțin moral. Dacă pacientul deceda în timpul transportului? Ei n-au nicio răspundere, dar noi am fi răspuns pentru că am fost acolo. Nu avem niciun fel de sentiment de frustrare, este vorba doar de depășirea competențelor echipajului de prim ajutor SMURD, doresc ca aceste lucruri să fie clarificate și să nu ajungem în situația în care ne furăm pacienții. Ne dorim ca aceste metode neprofesioniste să nu fie încurajate de anumite persoane. Să nu fie încurajate neloialitatea și neprofesionalismul. E nevoie de ajutorul lor, dar să nu creadă că dacă au făcut câteva luni de pregătire știu tot, mai ales că nu răspund pentru ceea ce fac”, a afirmat Daniel Martiniuc.

Referitor la această situație, directorul ASP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a declarat că “aceste două servicii trebuie să fie complementare, nu concurente”, și că situații ca aceea semnalată se întâmplă fiindcă cei de la SJA “s-au supărat că SMURD au ajuns înaintea lor”. “Ei trebuie să-și pună întrebarea și să-și rezolve problemele, de ce pleacă târziu din stație. Trebuie să-și facă oamenii să înțeleagă că atunci când a sunat alarma pleci”, a spus Lăzăreanu.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” Suceava, gama intervențiilor la care este solicitat SMURD include toate urgențele ce pun în pericol imediat viața unei persoane sau mai multora. Acestea includ accidentele rutiere, exploziile, accidentele de muncă sau casnice, cum ar fi căderea de la înălțime sau electrocutarea, stările de inconștiență ce includ stopurile cardio-respiratorii, suspiciunile de infarct, insuficiențele respiratorii acute și, nu în ultimul rând, accidentele cu multiple victime.

 


Intră acum și în grupul de