Amendați de ITM pentru că nu au încheiat contracte de muncă pentru perioada de probă


Intră acum și în grupul de

Inspectorul-șef al ITM Suceava, Mihai Airinei, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că instituția pe care o conduce se confruntă cu multe cazuri în care angajatorii intră în conflicte de muncă cu Inspectoratul teritorial de Muncă Suceava pentru că interpretează greșit legislația privind perioadele de probă. „Perioadele de probe intră în interiorul contractelor de muncă și sunt renumerate. Atunci când un angajator ia pe cineva în probă, are obligația de a încadra persoana respectivă cu contract de muncă pe perioadă determinată, iar în funcție de rezultate se iau deciziile ulterioare, respectiv nu mai este angajat în continuare sau i se face contract de muncă pe o perioadă nedeterminată”, a afirmat Mihai Airinei.

El a precizat că aceste cazuri nu sunt altceva decât muncă la negru. „Este o cutumă. Aceasta este de fapt muncă fără forme legale și se amendează”, a spus șeful ITM Suceava, exemplificând cu societatea Eco Logistic din Ipotești, care a fost amendată cu 6.000 lei după ce au fost depistate 4 persoane lucrau fără a avea contracte de muncă încheiate.

Airinei a precizat că luna trecută au fost depistate un număr de 23 de persoane la muncă fără forme legale într-un număr de 15 firme. La firma de construcții Gott Kodamy Suceava inspectorii de muncă au găsit 4 persoane ce munceau la negru, fiind amendată cu 6.000 lei, iar la Designic Suceava, două persoane, fiind amendată cu 3.000 lei.       
 


Intră acum și în grupul de