Veterinarii atrag atenția că sacrificarea porcilor se face prin asomare


Intră acum și în grupul de

Veterinarii suceveni readuce aminte populației că sacrificarea porcilor în perioada premergătoare sărbătorilor de iarna se face prin asomare și nu prin înjunghiere, în caz contrar riscând amenzi. „Consiliile locale au obligația de a desemna persoane ce vor fi autorizate pentru a deține asomantoare, acele pistoale cu glonț captiv. Aceste persoane trebuie să fie autorizate de Poliție în vederea deținerii armei. Fiecare Consiliu local ar trebuie să aibă 2-3 asomatori, pistolul cu glonț captiv fiind folosit și pentru sacrificarea ovinelor sau caprinelor”,  a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă șeful DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru.

Acesta a ținut să precizeze că acestea sunt condițiile impuse de Uniunea Europeană, iar animalele sunt scutite de suferință. „Noi spunem DA tradiției, și NU suferinței animalelor. Nu puține au fost cazurile în care porcul alerga prin curte cu cuțitul înfipt în gât, iar bărbații care doreau să-l sacrifice fugeau după el. Așa ceva nu este posibil. Cu asomatorul i se trage un glonte în creier animalului, după care poate fi sacrificat, acesta fiind în stare de inconștiență”,  a menționat Petrea Dulgheru.  Acesta a mai spus că și cele 10 abatoare din județ au asomatoare astfel că cetățenii pot apela și la acestea.

„Au fost discuții foarte aprinse pentru că se impunea ca medicii veterinari să facă acest lucru ceea ce ar fi dus la încălcarea Jurământului lui Hipocrate prin care noi trebuie să salvăm vieți nu să le luăm. Rolul medicilor veterinari este să supravegheze ca sacrificările să se realizeze în bune condiții”, a adăugat șeful DSVSA Suceava.

Acesta mai atrage atenția și asupra faptului că odată cu asomarea trebuie făcut și examenul trichinescopic, „examen ce este obligatoriu pentru că îi pot expune pe cei care consumă carnea”.    
 


Intră acum și în grupul de