Șapte școli din județ propun noi specializări pentru elevi


Intră acum și în grupul de

Potrivit IȘJ Suceava, pentru anul școlar următor unele școli din județ și-au propus specializări noi, mai ales Școlile de Artă și Meserii (SAM), fiind demarate în acest sens procedurile pentru aprobarea ARACIP.

Purtătorul de cuvânt de la IȘJ Suceava, Laurența Hacman, a declarat că există 7 unități școlare care au solicitat evaluare externă a ARACIP, în vederea obținerii autorizației de funcționare provizorie pentru noi niveluri de învățământ, calificări sau specializări. Este vorba de Colegiul Silvic “Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, care a solicitat pentru  SAM, specializarea Turism și alimentație și Colegiul Tehnic „Petru Mușat” Suceava, care a cerut pentru liceu, specializările tehnician în activități economice și tehnician proiectant produse finite din lemn, acest colegiu solicitând și învățământ gimnazial, pe care nu-l aveau până acum. Colegiul Agricol Fălticeni dorește, la liceu, specializările noi -resurse naturale și protecția mediului, tehnician horticultor, iar în anul de completare tinichigiu vopsitor auto.

Seminarul Teologic – SAM – a solicitat specializarea cântăreț, iar la liceu cea pentru personal de cult în păstrarea patrimoniului bisericesc. Pentru o specializare nouă la liceu a cerut aprobarea și Colegiul de Arta Suceava, și anume patrimoniu cultural -Conservare/restaurare , iar Centrul Școlar „Sf. Andrei” Gura Humorului, an de completare, învățământ special, a solicitat specializările confecționer produse textile, tâmplar universal, bucătar. 
Grup Școlar Cajvana- liceu, ruta directă, a propus specializările Filologie și Tehnician mecatronist. “Cu excepția Seminarului teologic, toate unitățile au primit deja vizite ARACIP”, a precizat Laurența Hacman.

Referitor la aceste noi meserii și specializări, Șeful IȘJ Suceava, Petru Carcalete, a spus că ele au ținut cont de planul local de dezvoltare și de  cerințele pieței de muncă, nefiind cuprinse în planul de școlarizare mai multe clase decât prevede în procent planul local de dezvoltare.  Potrivit datelor IȘJ, în proiectul planului de școlarizare pe anul viitor au fost propuse 205 clase de a IX-a liceu, mai mult cu 19 clase față de anul școlar precedent, 93 de clase a IX-a la SAM, care acoperă generația de copii aflați acum în clasa a VIII, care numără 8832 elevi.

 


Intră acum și în grupul de