Muzeul de Artă al Bucovinei urmează să fie înființat și amenajat în spațiul Arhivelor Naționale. Flutur: Peste patru mii de picturi, gravuri şi sculpturi vor fi găzduite de noul muzeu


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat, sâmbătă, la vernisarea expoziţiei „Bucovina – Mănăstirile trăiesc” a artistului fotograf german Oliver Mark, că a fost aprobată prin hotărâre de Guvern perfectarea unui schimb de imobile ce permite înfiinţarea Muzeului de Artă al Bucovinei.

“Profit că suntem în preajma sărbătoririi a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Ţara, să vă spun că am mai făcut un pas spre construirea Muzeului de Artă al Bucovinei.

Am primit prin Hotărâre de Guvern spaţiul din spatele Muzeului Bucovinei, cel de la Arhivele Naţionale, cu o suprafaţă de 600 de metri pătraţi, şi avem un proiect transfrontalier cu Cernăuţi şi peste 4000 de piese şi lucrări de artă aşteaptă să fie găzduite într-un muzeu de artă pe care sper să-l avem cât de repede la Suceava”, a spus Flutur.

El a precizat că printr-o hotărâre a Consiliului Județean Suceava s-a trecut în domeniul public al statului o parte a imobilului de pe Str. Alexandru cel Bun –  unde funcționează Centrul Militar – cu destinația de sediu al Serviciului Județean Suceava al Arhivelor Naționale, iar în imobilul primit la schimb se va amenaja Muzeul de Artă al Bucovinei, cu o suprafață utilă de peste 600 de metri pătrați, situat în clădirea în care funcționează Muzeul de Istorie, în prezent fiind deja peste 4.000 de obiecte de patrimoniu de artă care nu sunt expuse, respectiv picturi, gravuri şi sculpturi etc.

Flutur a explicat că pentru obținerea fondurilor necesare reabilitării clădirii în vederea înființării unui muzeu de artă a fost realizat un proiect transfrontalier, împreună cu Regiunea Cernăuți, din Ucraina, în valoare de 1 milion de Euro.

El a mai spus că în cadrul acestui proiect comun va fi promovat și conservat patrimoniul cultural și istoric, în care lider de proiect este Muzeul Bucovinei, iar partener Muzeul de Artă din Cernăuți.

 

Proiectul are ca obiective, printre altele reabilitarea, conservarea și valorificarea monumentelor de arhitectură/muzee de artă, care reprezintă repere importante pentru istoria Sucevei și a Bucovinei, promovarea muzeelor în circuitul turistic național, transfrontalier și european, creșterea numărului de turiști prin optimizarea spațiilor de expunere ale patrimoniului de artă, realizarea unui cadru optim al protecției, conservării şi valorificării colecțiilor existente.

 

Totodată, prin înființarea unui Muzeu de Arta la Suceava se va asigura și spațiul de expunere, depozitare și de carantină al colecțiilor de artă – grafică, pictură, sculptură, salvarea monumentelor de arhitectură, în care vor fi valorificate colecțiile de artă,  vor fi reorganizate, reamenajate și modernizate spațiile de expunere permanente și temporare – sisteme și mobilier de expunere, sisteme interactive de prezentare a colecțiilor de artă.

“Muzeul de Artă va completa oferta culturală şi turistică a Bucovinei, va deveni un nou punct de atracție în Suceava, întregind paleta muzeelor din Bucovina”, a mai spus Flutur.

(L.B.)

 


Intră acum și în grupul de