Debite istorice pe râurile Siret, Suceava, Moldova și pârâul Moldovița, în 2008


Intră acum și în grupul de

Pompierii au salvat biserica, o parte din chilii și gospodăria agro-zootehnică, în valoare de cca. 320.000 lei. La ora 16.00, pompierii încă mai lucreau la lichidarea micilor focare de incendii.
Prefectul de Suceava, Ovidiu Doroftei a prezentat joi, analiza activității Comitetului pentru Situații de Urgență al Județului Suceava în anul 2008, cea mai mare parte a bilanțului fiind alocată inundațiilor. „După cum se cunoaște, în perioada 24-27 iulie au căzut precipitații abundente sub formă de averse însoțite de vânt puternic și descărcări electrice ce au determinat viituri și debite istorice pe râurile Siret, Suceava, Moldova și Moldovița, precum și pe afluenții acestora. Au fost calamitate 100 de localități”,  a declarat prefectul Doroftei.

Acesta a reamintit că, în baza avertizării de precipitații COD GALBEN, începând data de 21.07.2008 orele 16.00 s-a instituit serviciului de per

manență la toate primăriile, iar din 24.07.2008 orele 02.30 s-a activat sistemul județean de înștiințare-avertizare și alarmare și s-a pus în aplicare Schema fluxului informațional pentru situații de urgență.

”Evoluția hidrologică din aceste zone s-a caracterizat prin producerea, în numai 2-3 zile a două viituri succesive, extrem de violente pe râul

Suceava. În unele zone s-au declanșat alunecări de teren, fenomene care au amplificat pagubele.
Din punct de vedere al arealului de cuprindere inundațiile au avut un caracter transfrontalier manifestându-se cu intensitate și în Republica Ucraina, respectiv în bazinele superioare și mijlocii ale Siretului și Prutului.

Dimens

iunea și succesiunea rapidă a evenimentelor a mobilizat, pentru prima data în ultimii 35 de ani, întregul sistem județean de management al situațiilor de urgență: ISUJ, comitetul județean și comitetele locale pentru situații de urgență, instituțiile județene care asigură funcții de sprijin, grupurile de suport tehnic, serviciile voluntare și private pentru situații de urgență, ONG – uri etc.

În d

ata de 25.07.2008 avându-se în vedere amploarea și evoluția dezastrului, la ordinul ministrului Administrației și Internelor s-a constituit la Inspectoratul Județean al Poliției de Frontieră din Rădăuți, Centrul zonal de comandă a intervenției, sub autoritatea Inspectorului General al I.G.S.U. Din această locație Centrul Operațional Județean a asigurat serviciul operativ și a coordonat intervenția tuturor forțelor mobilizate din județ și a celor solicitate în sprijin de la alte județe. De aici au fost transmise autorităților locale avertizările, atenționările și alarmările hidro-meteorologice primite de la instituțiile abilitate (ANM, INHGA, Centrul Meteorologic Zonal Moldova-Iași, Direcția Apelor Bacău, SGA și Stația Meteorologică Suceava). Complexitatea și gravitatea situației au impus deplasarea în județ a Președintelui României, a Primului Ministru și a unor membri ai Guvernului.

 


Intră acum și în grupul de