Cei 28 de suceveni „Cetățeni ai Centenarului” au fost anunțați de primarul Ion Lungu. Cel mai tânăr este licean, iar cel mai în vârstă are 101 ani


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat, miercuri, cei 28 de suceveni care vor deveni „Cetățeni ai Centenarului” precizând că în selectarea acestora s-a consultat cu mai multe persoane din diverse domenii de activitate.

Primul nume de pe această listă este al doamnei Lucea Bohatereț, care are 101 ani, fiind născută 5 mai 1917. Primarul a spus că ea a fost educatoare, are o memorie bună și că a purtat o discuție plăcută cu aceasta.

Următorul Cetățean al Centenarului este IPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a spus Ion Lungu care a menționat că în municipiu s-au construit 15 biserici și o catedrală.

Un alt Cetățean al Centenarului este Sofia Vicoveanca, supranumită „Privighetoarea Bucovinei” pentru care primarul Ion Lungu a spus că nu este nevoie să vină cu prea multe argumente pentru acordarea acestui titlu.

Al patrulea desemnat pentru acest titlu este președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, despre care primarul a spus că de numele acestuia se leagă lucruri importante cum sunt Spitalul Județean, Aeroportul Suceava, Muzeul de Istorie și chiar modul în care s-a implicat în realizarea modernizării DN 17.

Scriitorul Norman Manea, născut în Burdujeni, aflat acum în SUA, va primi și el titlul de Cetățean al Centenarului, iar primarul Ion Lungu a subliniat că și Burdujeni a dat o personalitate a lumii.

Un alt sucevean care va primi acest titlu este arhitectul Constantin Gorcea care a realizat proiecte pentru mai multe investiții importante din municipiul Suceava, în actuala etapă de modernizare a orașului, între care Muzeul de Istorie, Centrul Cultural sau Cetatea de Scaun.

Fostul rector al USV, prof. univ. dr. Adrian Graur este inclus între Cetățenii Centenarului pentru modernizarea și dezvoltarea Universității Suceava.

Și fostul lider PSD Gavril Mârza va primi titlul de Cetățean al Centenarului, primarul Sucevei apreciind că acesta și-a lăsat o amprentă în județ când a fost președinte al Consiliului Județean Suceava din 1996 până în 2008. Lungu a menționat că, cu sprijinul lui Mârza, Primăria Suceava funcționează în actualul sediu.

Un titlul va fi acordat post-mortem fostului primar Constantin Sofronie pentru activitatea sa atât în administrația județeană cât și locală.

Dintre ziariști, Ion Lungu l-a propus pe realizatorul radio și tv Sorin Avram, pentru că după Revoluție a învățat sucevenii ce înseamnă democrația.

Primarul a spus că o altă propunere de titlu este pentru fostul director al Combinatului de Celuloză și Hârtie, Nicolae Turtureanu, cel care a botezat AMBRO Suceava (Ambalaje Românești), care este un profesionist deosebit și scriitor și care merită toată stima și considerația municipalității.

Ion Lungu a mai anunțat că maestrul George Sârbu va primi titlul de Cetățean al Centenarului precizând că acesta a promovat Bucovina și este o personalitate.

Un alt titlul de Cetățean al Centenarului va fi acordat prof.univ. dr. Sanda Maria Ardeleanu, care a fost prorector al USV și deputat al Sucevei.

Pentru implicarea în realizarea Iulius Mall, suceveanul Stelian Nistor va primi acest titlu, iar primarul a explicat că acesta a fost un deschizător de drumuri prin transformarea fostei zone a IFA în actualul centru comercial.

Pentru modernizarea și dezvoltarea Spitalului Județean de Urgență Suceava primarul Sucevei va oferi titlul de Cetățean al Centenarului medicului Cristian Irimie, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății și lui Vasile Râmbu, managerul care a coordonat lucrările de modernizare și transformare a spitalului într-o unitate spitalicească de top.

Dramaturgul Matei Vișniec, o personalitate a vieții artistice mondiale, va primi și el titlul de Cetățean al Centenarului.

Șeful Secției de Neurochirugie a Spitalului „Bagdasar-Arseni”, Gheorghe Vasile Ciubotaru este între Cetățenii Centenarului pentru că face onoare orașului și a ajutat foarte mulți suceveni.

Dintre oamenii de afaceri, Cetățean al Centenarului a fost nominalizat Viorel Nuțu, directorul general al firmei de construcții General Construct pentru că firma a făcut lucrări de calitate în municipiu și are și o reputație foarte bună și în afara țării.

Arhitectul Catedralei ortodoxe din Suceava, Doru Olaș, va primi titlul de Cetățean al Centenarului pentru că a reușit să pună orașul Suceava pe harta Europei cu această catedrală.

Pentru arhitectul care a realizat centrul modern al Sucevei, Nicolae Porumbescu, se va acordat acest titlul post-mortem.

Medicul Ștefan Pușcașu, va fi Cetățean al Centenarului pentru dezvoltarea unor unități medicale private în municipiu.

Din partea militarilor, o personalitate care va primi acest titlu este generalul în rezervă Zaharie Cojocaru.

Tot din domeniul medical, un alt sucevean este răsplătit cu titlul de Cetățean al Centenarului, Dafin Fior Mureșanu, președinte al Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare.

Din domeniul sportiv, Cetățean al Centenarului va fi Violeta Beclea Szekely care este sportivul sucevean cu cele mai bune rezultate, respectiv vicecampioană olimpică, vicecampioană mondială, campioană europeană.

Directorul Colegiului Național „Ștefan cel Mare”, Dan Popescu, va primi titlul de Cetățean al Centenarului pentru că de ani de zile conduce cu rezultate foarte bune acest liceu perfomant.

Artistul plastic Mihai Pânzaru-PIM va primi și el această distincție de Cetățean al Centenarului pentru că a făcut onoare orașului și Bucovinei.

Cel mai tânăr Cetățean al Centenarului este David Turtureanu, premiant cu aur și argint la olimpiade internaționale de astrofizică și astronomie, cu mențiunea că primarul speră că acesta va prelua steagul și-l va duce mai departe.

Aceste distincții vor fi acordate în data de 28 noiembrie, la statuia lui Ștefan cel Mare în cadrul unei manifestări care se va încheia cu un spectacol pirotehnic tricolor. (T.B.)

 

 


Intră acum și în grupul de