Proiecte interesante propuse de suceveni în cadrul bugetului participativ, de la Suceava-Alert, de semnalare a incidentelor, la Scena Artelor în Parcul Trei Bărboși sau de socializare în aer liber cu vecinii din bloc. Cele mai multe propuneri se referă la amenajări de străzi și parcări, fluidizarea traficului sau modernizarea transportului public


Intră acum și în grupul de

Un număr de 41 de proiecte au fost înscrise de suceveni pentru a fi finanțate în anul 2019 cu maxim 100.000 de euro fiecare în cadrul bugetului participativ inițiat de primarul Ion Lungu.

Cele mai multe proiecte se referă la asfaltări de străzi și amenajarea de parcări, la fluidizarea traficului sau la transportul public din municipiu.

Astfel, se propune un proiect de asfaltare a străzilor Pictor Dumitru Dacian și Eugen Lovinescu, altul prevede modernizare Strada Barbu Ștefănescu Delavrancea, un altul prevede asfaltarea străzii Micșunelelor, altul modernizarea străzii Traian Popovici, altul prevede reabilitare trotuare și parcări Strada Stațiunii, Victoriei. Alte proiecte propun asfaltarea străzilor Anton Holban, Ilie Ilașcu, Ion Dragolsav, Iasomiei, Emil Cioran, ori a străzii Euroilor, sau modernizarea rețelei de străzi din Ițcani, dar și sistematizare rutieră și amenajare locuri de parcare pe str. Pictor Șerban Rusu Arbore, în zona ANL Metro, precum și reparații stradale pe străzile Mărășești, Mihail Kogălniceanu, Mircea Șeptilici.

Alte proiecte propuse prevăd amenajarea unui parc în zona Penny Market Burdujeni, amenajarea unui teren de sport multifuncțional pentru copii pe str. Victoriei nr. 31, socializare în aer liber pentru vecinii din bloc în zona Aleea Nucului nr.2 / Vasile Bumbac nr.2, sau revitalizarea peisagistică a municipiului Suceava prin plantarea pe marginea străzilor – str. Stefan cel Mare , str. Ana Ipătescu şi în alte zone unde spaţiul permite – a copacilor care pe viitor vor îmbunătăţi calitatea aerului şi vor asigura umbră în zonele unde cetăţenii ies frecvent la plimbare.

De asemenea inițiatorul consideră că e necesară găsirea unei soluţii pentru centrul oraşului , pe esplanada Casei Culturii unde pe perioada de vară pe timp de zi nimeni nu poate sta, iar copiii nu se pot juca nefiind nicio zonă umbrită.

Cetățenii mai propun modernizarea transportului public prin trecere la autotaxare prin montarea de compostoare în autobuze și de aparate moderne care să elibereze bilete sau ghișee în stațiile mai circulate.  În acest proiect sunt propuse mai multe soluții care însă se află deja incluse în proiectul cu finanțare europeană prin care se achizionează autobuze electrice, respectiv tabele electronice care să anunțe când ajunge autobuzul, hartă online cu traseele, sau refacerea de refugii în stații importante.

Un alt proiect propune fluidizarea traficului în zona străzii Alexandru cel Bun și realizarea unei parcări supraetajate în actuala parcare a Primăriei.

Un sucevean a propus preluarea unei soluții din Timișoara de închiriere de biciclete pentru transportul în municipiu.

Alte proiecte se referă la siguranța cetățenilor, cum ar fi o  solutie pentru traversarea caii ferate de catre pietoni in zona pasajului rutier cf (pasarela) Itcani – pasaj subteran sau trecere la nivel cu calea ferata, cu barieră, montarea de parapete pe Calea Unirii – de la intersecția Mirăuți până la Grupul Școlar, iluminare alee pietonală ce face legătura între str. Ana Ipătescu – AJOFM – Str. Tipografiei și Str. Samoil Isopescu.

Un sucevean propune amenajarea unei încăperi moderne pentru căsătoriile civile, cea actuală fiind înghesuită, cu tavanul foarte jos, foarte slab luminata și cam neprimitoare, în timp ce altul dorește finanțarea unui ascensor care să deservească policlinica din Areni.

Un proiect cultural prevede înființarea Scenei Artelor în Parcul „Trei Bărboși”.

Proiectul propune amenajarea unei scene fixe şi a unei tribune mobile în Parcul Trandafirilor, dotată cu echipament mobil de sunet şi lumini, precum şi a unei zone de expunere în aer liber pentru lucrări de pictură, fotografie etc. Scena fixă va avea o lăţime de aproximativ 7 m şi o adâncime de aproximativ 5 m, la o înălţime de 1,2 m ( cu spaţiu de depozitare sub ea pentru echipamente) şi va putea fi acoperită cu o structură fixă pentru a fi protejată de ploaie. pe această structură se pot amplasa echipamente de sunet şi lumini.Tribunele vor avea aproximativ 250 de locuri (5 rânduri a câte 50 de locuri, tip amfiteatru.Locul poate fi împrejmuit cu panouri pe care se vor putea expune circa 100 de lucrări de pictură, fotografie etc.În zonă există deja o parcare, toalete ecologice, precum şi o sursă de curent ce poate deservi scena.În acelaşi timp este necesară achiziţionarea de echipament audio şi lumini ce va deservi scena, dar care poate fi folosit şi la alte activităţi.

Un proiect social propune amplasarea de containere în care oamenii pot dona hainele de care nu mai au nevoie persoanelor nevoiaşe. Cetăţeni trebuie încurajați să doneze doar haine curate, care mai pot fi purtate ulterior. De foarte mare ajutor ar fi ca îmbrăcămintea să fie, în prealabil, ambalată şi etichetată cu informaţii privind conţinutul. De gestiunea acestora se va ocupa un ONG cu atribuții în domeniu.

Un proiect interesant atât pentru suceveni cât și pentru municipalitate este Suceava Alert.

Astfel, Sistemul Suceava Alert va fi inițiat prin crearea unei aplicații gratuite pentru smartphone sau tabletă, care va permite cetățenilor municipiului Suceava să transmită sesizări și reclamații către Primăria Mun. Suceava și serviciilor publice locale. Mesajele transmise vor putea fi însoțite de fotografii, descriere și localizare GPS pentru informarea completă și identificarea exactă a locului în care se află incidentul raportat. Angajații responsabili din serviciul public vor prelua cu ușurință mesajele transmise și vor putea să țină evidența rezolvării sesizărilor sau reclamațiilor în cadrul sistemului intern aferent aplicației. Astfel, cetățenii vor putea urmări în timp real statusul sesizării sau reclamației. Sisteme similare au fost implementate în alte 6 municipii, 1 sector al mun. București, 1 oraș și 1 comună din România.

Inițiatorul arată că în orice comunitate urbană apar zilnic nenumărate incidente care pot fi rezolvate de către autoritățile publice fara un necesar mare de energie, dar care cauzează mult disconfort cetățenilor. „În momentul de față, multe probleme ale comunității locale care pot fi rezolvate de către autoritățile publice sunt postate pe diferite canale de social media, cum ar fi grupurile de Facebook ”Suceava e oraş?” sau ”Suceava Sat cu Blocuri”. Dar aceaastă modalitate de mediatizare nu oferă vizibilitatea necesară în fața responsabililor care ar putea să rezolve incidentele. Un motiv pentru alegerea acestei forme de exprimare este lipsa unei modalități rapide și simple de notificare din partea cetățenilor. Aplicația SuceavaAlert poate veni în ajutorul acestei situatii”, susține inițiatorul.

Între proiectele propuse sunt mai multe care se suprapun, atât în ceea ce privește infrastructura rutieră, transportul public, sau realizarea de piste pentru biciclete.

Alte proiecte propun modernizarea Pieții Ițcani, sau aducțiunea de gaz natural în Cartierul Europa.

Proiectele urmează să fie analizate de specialiști, iar cele rămase în competiție vor fi votate on line în prima parte a lunii ianuarie urmând ca primele zece proiecte să fie finanțate.(T.B.)


Intră acum și în grupul de