Salvamont Vatra Dornei: Traseele din Țara Dornelor, potecile și drumurile forestiere, pot fi afectate de arbori doborâți de vânt. Peste 40 de arbori au fost înlăturați miercuri pentru redeschiderea traseului spre Cabana Giumalău


Intră acum și în grupul de

Salvamont Vatra Dornei a atras, miercuri, atenția că traseele din Țara Dornelor pot fi afectate de arbori doborâți de vânt mai ales că sunt încărcați cu zăpadă și menționează că în cursul zilei de miercuri salvamontiștii dorneni au demarat o nouă acțiune de înlăturare a arborilor căzuți pe traseul ce face legătura între satul Rusca și Cabana Giumalău.

„Acest traseu este unul din cele mai populare și utilizate pentru a se ajunge la

cabana Giumalău sau la vârful Giumalău,  în condiții optime de siguranță și confort”, precizează Petru Ariciuc, șeful Salvamont Vatra Dornei.

El a explicat că traseul are ca punct de plecare satul Rusca din comuna Dorna Arini și urmărește

drumul forestier de-a lungul pârâului Rusca.

Potrivit lui Ariciuc, acest traseu se parcurge săptămânal de patrulele Salvamont, pentru a fi menținut deschis, iar poteca să poată fi urmărită ușor de turiști.

El a menționat că în această iarnă, la cote de peste 900 de m, brazii suntîncărcați cu o mantie foarte groasă de zăpadă, iar problemele apar odată cu intensificarea vântului.

Șeful Salvamont Vatra Dornei a adăugat că în ultimele două săptămâni, salvamontiștii au mai procedat la înlăturarea arborilor căzuți pe acest traseu și a mai arătat că în ultimul weekend, un grup de turiști din Tg Mureș a întâmpinat probleme serioase la înaintare din cauza  unor noi arbori căzuți.

Ultima acțiune a presupus o muncă susținută pe durata a aproape 5 ore și înlăturarea a peste 40 de arbori, a spus Ariciuc.

El a atenționat turiștii, că  traseele din Țara Dornelor, potecile și drumurile forestiere, pot fi afectate de arbori doborâți de vânt.

Pentru evitarea unor situații neplăcute, salvamontiștii vă recomandă:

–         Informați-vă din timp de la serviciile Salvamont asupra stării traseului

pe care doriți să-l parcurgeți.

–          Înaintarea pe drum sau potecă să nu se facă în grup compact, ci cu

distanțe de minim 4-5 metri între membrii grupului

–         Alegeți locurile de odihnă sau popas în zone largi, cu arbori care nu

prezintă pericol de rupere sau prăbușire.

–         Evitați intrarea în zone cu arbori încărcați cu zăpadă în exces  atunci

când vântul bate cu putere.


Intră acum și în grupul de