Doar 3 sancţiuni aplicate de Garda de Mediu Suceava au fost anulate de instanţă


Intră acum și în grupul de

Constantin HarasimComisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava a aplicat anul trecut un număr de 195 de sancţiuni din care 45 au fost contestate, instanţa anulând doar 3 dintre acestea. „Aceste cifre arată că în teren comisarii noştri îşi fac bine treaba, la fel ca şi juristul nostru”, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă comisarul-şef al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim.

În privinţa sancţiunilor anulate de instanţă, Constantin Harasim a precizat că este vorba de două amenzi a câte 30.000 lei şi una în valoare de 15.000 lei.
Astfel, instanţa a anulat amenda în valoare de 30.000 lei aplicată firmei SC Tehnic Asist SRL Botoşani care exploata nisip şi pietriş pe o terasă din oraşul Salcea în zona imaşului, fără a avea autorizaţie. În apărare, reprezentanţii firmei au spus că ei doar transportau materialul pentru Primăria din localitate, în baza unei hotărâri de Consiliu Local pentru necesităţi locale. Primăriilor, în interesul populaţiei, li se poate autoriza fără plată o cantitate de până la 5.000 mc de pietriş pentru necesităţi locale. Cum exploatarea se făcea pe un imaş şi nu din albia unei ape, nu era necesară deţinerea unei autorizaţii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor.

O sancţiune de aceeaşi valoare a fost anulată după ce a fost aplicată Primăriei Fălticeni pentru tăierea ilegală a unui număr de 21 de arbori de diferite esenţe de la marginea pădurii „Dumbrava Minunată”. „Fapta a fost constatată pe data de 21 martie 2008 de către comisarii noştri, dar pentru că nimeni nu putea prezenta în ziua respectivă vreun act, s-au întors pe data de 24 martie, când s-a semnat şi actul de contravenţie. În intervalul 21 – 24 martie, Primăria a solicitat avizul de la APM pentru tăierea arborilor, astfel că, în ziua în care s-a semnat procesul verbal de constatare a contravenţiei au primit şi autorizaţia de la Agenţia de Protecţie a Mediului. Deci, în momentul în care inspectorii noştri i-ai găsit defrişând, ei nu aveau autorizaţie, ci au obţinut-o ulterior”, a spus Constantin Harasim, nedorind să comenteze mai mult această situaţie.

Cea de-a treia sancţiune anulată de instanţă este în valoare de 15.000 lei şi a fost aplicată Primăriei Satu Mare pentru neasigurarea serviciului de colectare selectivă a deşeurilor, transportul şi neutralizarea lor, dar ulterior, administraţia locală a adus tot felul de hârtii prin care a demonstrat că se preocupă de protecţia mediului.


Intră acum și în grupul de