Modelul de administrare turistică din landul austriac Stiria va fi preluat, pe cât posibil, în Bucovina. Gheorghe Flutur: Văd o perspectivă în dezvoltarea turistică în cadrul unui parteneriat Suceava-Stiria


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, împreună cu delegația suceveană care se află în vizită de lucru în landul austriac Stiria a avut marți și miercuri discuții în domeniul turismului fiind organizate mai multe întâlniri de lucru cu asociații din Stiria, cu primari, cu hotelieri sau cu proprietari de castele.

Flutur a declarat că delegația suceveană a văzut modul de organizare în domeniul turismului, iar primarii din Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei și Gura Humorului au pus foarte multe întrebări pentru a afla mai multe detalii ținând cont de înființarea noii asociații de promovare turistică din județul Suceava, fiind abordate teme atât din punct de vedere al finanțării cât și din punct de vedere juridic.

Potrivit președintelui CJ Suceava, cei din landul austriac sunt organizați pe domenii, cum ar fi domeniul băilor termale, rețeaua de castele sau domeniul schiabil, iar numai una dintre aceste stațiuni are 1,2 milioane de turiști anual.

El a remarcat că în aceste facilități turistice primăriile dețin o cotă de peste 50 la sută, fiind proprietari.

Totodată, președintele Gheorghe Flutur a menționat că se promovează inițiative turistice de sezon cum ar fi „Drumul bicicletelor”, iar acum se pune la cale un alt proiect turistic privindu drumul vechii frotiere austriece care să treacă pe la vechile cazărmi de graniță.

El a mai arătat că pentru a atrage cât mai mulți turiști, au forme organizatorice în rețea și vând tichete pentru toate facilitățile și se beneficiază, astfel,  și de reduceri.

Flutur a subliniat că cea mai mare problemă este legată de specializarea forței de muncă și au transmis delegației sucevene că este nevoie de mare atenție pentru că dacă migrează des forța de muncă din serviciile turistice, calitatea lasă de dorit și că personalul trebuie specializat și stimulat pentru a fi menținut.

 „Am căutat să vedem modele în turism pentru asocierea dintre Consiliul Județean și stațiunile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei și Gura Humorului legat de trenuri între stațiuni, autobuze rapide, sistemul de informare privind cazarea, pachete turistice complexe care să includă pe lângă oferta unității de cazare și activități culturale sau sportive”, a spus Flutur.

El a menționat că vede o perspectivă în dezvoltarea turistică în cadrul unui parteneriat Suceava-Stiria atât în privința modului de gestionare, dar și în privința școlilor de turism și a celor de gastronomie.

Președintele Flutur a mai declarat că urmează întâlniri bilaterale, iar în luna iunie urmează să fie realizate parteneriate pe domenii, pe sănătate, educație, turism, și apoi va fi realizat parteneriatul între administrațiile din Suceava și Stiria.

Potrivit acestuia, în Stiria sunt circa 18.000 de români, iar numai în Graz sunt peste 2000 de suceveni. În landul austriac sunt numai din zona Gura Humorului peste 200 de familii de lucrători forestieri, iar din Bosanci mulți lucrează în construcții și că lucrătorii suceveni sunt căutați.(T.B.)


Intră acum și în grupul de